08.04.2016

Дрон / Drone – Дума на деня

Дрон
Дрон / Drone – Дума на деня – EVS Translations

Индустрията с търговския цивилен дрон се развива много бързо, от най-евтините хеликоптерииграчки, които струват по няколко долара и имат експлоатационен живот от няколко часа, до най-скъпите, които достигат цена от десетки хиляди долари, екипирани с многобройни приспособления и уреди и проектирани главно за индустриална употреба.

И докато употребата на цивилния дрон повдига въпроса за безопасната и отговорна употреба на безпилотни летателни апарати, използването на дроновете за военни цели става все по-активно и предизвиква обществено недоволство.

Ние обаче се интересуваме от произхода на думата drone и как тя е започнала да означава безпилотен летателен апарат.

Първата документирана военна употреба на безпилотните летателни апарати започва през 1849 г., когато австрийският кораб Vulcano атакува република Венеция, като изстрелва безпилотни балони с експлозиви.

През 1932 г. Кралската флота се опитва да създаде контролиран безпилотен летателен апарат, който да бъде използван в тренировките по артилерийска стрелба. Създадени са били само три такива апарата с романтичното име Fairey Queen (Кралица на феите), като два от тях веднага се разбиват в морето (продължителността на полета им е била около 20 секунди).

Третият оцелява и служи за основа на първото производство на безпилотни апарати за многократна употреба – de Havilland DH-82B Queen Bee, майката на всички дронове. Queen Bee (Пчела-майка), може да бъде управлявана от дистанция от друг пилот или контрольор, седящ в друг самолет, от военен кораб или от контролен панел на сушата и е наистина първият успешен безпилотен самолет, както пише The Times в броя си от 26 юни 1935 г.: „В случая с машината R.A.F., наречена официално Queen Bee, системата се оказа изключително успешна и самолетът може да извършва всички нормални и повечето от акробатичните маневри“.

Способността на Queen Bee да лети без пилот е била висока технология за онова време и е била демонстрирана пред важни личности при много случаи. Например на 18 юли 1935 г., както пише Baltimore Sun: „Днес крал Джордж наблюдава как Британската флота отблъсна атака със самолети роботи. Смисълът на военното учение беше да се демонстрира битка между новите въздушни оръдия на военните кораби и контролираните чрез радиочестоти безпилотни летящи апарати“.

През 1936 г. адмирал Уилям Харисън Стенли, командир на американските военноморски операции, присъства на демонстрация на Queen Bee на Кралската флота по време на военно учение. Когато се връща у дома, Стенли възлага на командир лейтенант Делмар Фарни да ръководи проект за развиване на подобна система за тренировки по артилерийска стрелба в американската флота. Фарни възприема думата drone (търтей) за този летателен апарат като реверанс и знак на почит към Queen Bee.

Думата Drone навлиза в английския език около 11 век от долногерманския език и означава търтей – голяма мъжка пчела. Преносният смисъл на „мързелив работник и лентяй“ е записан за пръв път през 1529 г. в творбата на Джон Скелтън Against Scottes.

Първото писмено сведение за апарат, контролиран чрез радиочестоти, е от 1946 г. То се появява в ноемврийския брой на списание Popular Science същата година и хвърля поглед напред към едно възможно бъдеще: „Дроновете, както наричат управляваните чрез радиочестоти летателни апарати, имат големи възможности за приложение – както в цивилния живот, така и в армията. Някой ден огромни кораби-майки могат да управляват флотилии от голямо разстояние, самолети за пренасяне на товари през континенти и океани. Дронове с голям обхват, въоръжени с атомни бомби, могат да бъдат изстрелвани от съпровождащи ги кораби-майки до техните цели за перфектни попадения“.