12.11.2014

Балон / Balloon – Дума на деня

Тази седмица, светът отбеляза 25-годишнината от падането на Желязната завеса с визуална арт инсталация от 7 000 хелиеви балона, осветяващи линията на срутената Берлинска стена – последния символ на Студената война. Кулминацията на събитието беше излитането на балоните във въздуха. Докато Берлин се изпълни с милиони хора, дошли да отпразнуват обединението на Изтока и Запада, някои показаха умението си да мислят като търговци или като ловци на сувенири. В резултат на това, бяха откраднати 1 500 стълба, на които бяха прикрепени балоните, а Ebay оферта предлагаше един от тях на колосалната цена от 7 999 евро. След като части от Берлинската стена бяха разпръснати по света, сега дойде време инсталацията с балони да последва съдбата й.

Естествено, какво би могло по-добре да символизира копнежа по свобода, промяна и надежда от един бял балон. В историята на Германия, балонът символизира най-вече промяна. Припомнете си как немската група „Нена“ пееше анти-военната песен „99 балона“ през 1983 г., вдъхновявайки анти-ядрени протести по света.

Историята с балони стартира през 1550 г. Във Франция тогава се играели игри с големи надути топки. Тези игри си проправят път към Италия в резултат на кралските бракове и вероятно множество обяснения на иначе простичките правила съответно в превод от немски език и италиански. В края на века, думата балон става част от английския език, когато Джон Флорио я превежда на английски и обяснява значението й в шедьовъра си „Светът на думите“ като „голяма топка, балон“.

Първият летящ балон с горещ въздух, надут чрез нагряване, се появява в Англия в средата на 18 век. Гумата или каучуковият балон пълен с водород, е изобретен от Фарадей през 1824 г.  „Стъпката от балоните с горещ въздух до балоните, пълни с газ, е вече лесна за осъществяване и проследяване“, пише британският писател по научни теми Дионисиус Ларднър през 1831 г.

В исторически план, балоните не са били предназначени за декорация и партита, а са играели роля във военните действия – от трагичната слава на дирижабъла „Цепелин“ до баражните балони над Лондон, създадени в опит да бъдат възпрепятствани въздушните атаки, по време на битката за Великобритания.

Днес 69 години след Втората световна война и 25 години след Студената война, когато сме свикнали непрекъснато да има някакви празненства, е трудно да си представим колко безцветен би могъл да бъде животът без балони и как бихме могли да отпразнуваме даден повод за радост без тях. Дайте балон на деца и ще видите как ще се радват и ще си играят заедно независимо от произхода и майчиния си език. Балоните наистина биха могли да направят света по-добър и по-задружен!