13.11.2014

Пентхаус / Penthouse – Дума на деня

Пентхаус e дума, която съществува много отдавна в английския език. Но едва в последните сто години, с нея се означава апартамент на последния етаж на сграда, много често с висок социален статус и впечатляващ лукс.

Първоначално, думата е означавала нещо като допълнителна жилищна площ, добавена отстрани на къщата. Тя е била във формата на навес, барака, веранда и дори тоалетна в двора. Това е основното значение на думата до 1892 г. Съвсем логично, новото значение за луксозен апартамент идва от дейността на бизнес предприемачите в Ню Йорк. В Имотния регистър и Ръководството за строителите пише следното: „Много от нашите читатели може да останат изненадани да научат какво означава пентхаус“ и след това e обяснено, че в случая става дума за „жилище на портиера и неговото семейство под покрива на сградата“. И отново пентхаус не е нищо повече от допълнителна жилищна площ, този път на тавана.

Идеята за лукс се появява много по-късно, когато издателят на списание „Вог“ и „Венити феър“, Конде Наст построява първия прочут пентхаус апартамент от висока класа в Ню Йорк – на адрес „Парк авеню“ 1040. От датата на неговото завършване, през 1925 г., той се превръща във важно социално средище в града.

Монако е данъчен рай, в който един на всеки трима от 40 000-те жители е милионер. Наскоро беше обявено, че цената на един апартамент достига 400 млн. долара. Всъщност едва през 1956 г. думата пентхаус се използва за пръв път в писмен вид в смисъл на нещо луксозно. Това е твърде дълъг път от ранния навес, описан в началото на 14 век, когато думата е спомената за пръв път. Това се случва в контекста на коледна проповед проповедникът говори за това, че няма достатъчно място в страноприемницата. Единственото свободно място е под навеса, наречен пентхаус!

В българската строителна индустрия нашата дума на деня вече сериозно си проправя път. Често се срещат изрази като „уникален панорамен пентхаус“ и „зашеметяващ пентхаус апартамент“.