19.11.2020

Бизнес ангел / Angel Investor

Бизнес ангел / Angel Investor – Дума на деня – EVS Translations
Бизнес ангел / Angel Investor – Дума на деня – EVS Translations

Проблемът с великите идеи е, че поне първоначално общоприетото мнение никога не ги възприема като велики идеи. Например много е вероятно основните инвеститори да са казали на Лари Пейдж и Сергей Брин: „Вече си имаме Yahoo, Magellan, Lycos и AltaVista; защо ни трябва ДРУГА търсачка?“ Освен това през 2002 г. бихте срещнали институционални инвеститори, които се чудят защо Илон Мъск има намерение да създаде компания за производство на електрически автомобили, когато конкуренцията (Ford, Toyota, GM и др.) най-вероятно ще я смаже. За съжаление в тези, а и в много други случаи, конвенционалните инвеститори не могат да усетят огромния потенциал в дадена инвестиция; има обаче хора, които могат и тези ангели инвеститори (или бизнес ангели, както e утвърденият термин у нас ), са днешната дума.

Без да навлизаме в тънкостите и вариациите на израза, бизнес ангелът е просто човек с пари, който иска да инвестира в дадена компания срещу процент от собствеността й. Въпреки че бизнес ангелите могат да приемат формата на семейство и приятели, богати индивиди, групи или дори краудфъндинг, те залагат на бизнес идеята вместо на способността да се извлича максимална печалба, като осигуряват така необходимия капитал за бизнес начинания по време на старта, когато за компаниите често е трудно да получат финансиране от по-конвенционални източници като банки или инвестиционни компании.

Английският термин angel investor е употребен за пръв път в заглавие от 13 декември 1958 г. на вестник Simpsons’ Daily Leader-Times:Богат жител на Тексас влиза в шоубизнеса като бизнес ангел.“ Както може да се предположи, терминът идва от шоубизнеса и по-специално от Бродуей, където финансирането от „ангел“ (т.е. богат човек) може да осигури по-дълъг живот на театрална продукция, както личи от публикация в брой от 31 май 1885 г. на Sunday Mercury (Ню Йорк): „Актьори и автори изкушават своите„ ангели “с нови пиеси и със сигурност ще привлекат всички заинтересовани лица като представителите на фамилиите Гулд и Вандербилт.“

Ако раздробим израза на съставните му части ще видим, че думата angel произлиза от гръцката дума angelos, означава „този, който обявява“, а идеята за човек, който оказва помощ на друг, идва от пиесата „Хенри IV“ на Шекспир, Част I (1598), където принц Хенри казва: „Аз съм отново твой ангел пазител. Парите са върнати.“ Думата investor е отглаголно съществително от глагола invest, идва от латинската investire и означава „обличам, покривам или обграждам“, а в смисъл на човек, който инвестира средства в бизнес или предприятие се появява за пръв път в творбата An Essay on the Revenues of the Church of England (Есе за приходите на Английската църква) на Морган Коув от 1795 г., където той коментира духовито: „Цялата брутна възвръщаемост или печалба не се прицелва задължително в джоба на инвеститора.“

Въпреки че бизнес ангелите осигуряват необходимия спасителен пояс за търсещите място под слънцето стартъп компании, те правят нещо повече от това просто да вярват в добрата бизнес идея. И макар че не са толкова хищнически настроени и фиксирани в печалбата, колкото другите капиталови източници, бизнес ангелите се стремят към възвръщаемост на инвестициите си (обикновено 25% или повече). Освен паричната възвръщаемост, опитът да се придобие дял от собствеността на нещо, което по същество е чужда компания, може да доведе до властови сблъсъци, които отклоняват вниманието от бизнес целите. И накрая, за професионалните бизнес ангели реалната „ангелска инвестиция“ обикновено не надвишава 10% от техния портфейл, така че, излишно е да напомняме, че винаги има конкуренция за оскъден размер на финансиране.

Научете как EVS Translations може да подпомогне стартъп компании в процеса на успешно създаване, финансиране и маркетинг на нови бизнес идеи с финансови преводи на множество езици.