01.10.2013

Балансът между работата и ежедневието

Няма спор, че работата е важна. Чрез нея изкарваме прехраната си и в най-добрия случай това, с което се занимаваме за прехраната си, ни се отплаща, кара ни да се чувстваме стойностни и мотивирани и оправдава необходимостта да влизаме в офиса всеки ден. Работата е съществена част от живота ни и без полезните предизвикателства, произтичащи от нея, повечето от нас бързо биха се отегчили. В EVS Translations поставяме предизвикателства пред служителите ни всеки ден и понякога те стигат до ръба на възможностите си. По време на трескавия период на годишен отчет например, често сме затрупани с поръчки, които увеличават стандартната ни работна натовареност и заедно с това удължават работното ни време. В такива натоварени моменти от първостепенна важност – особено за нашите преводачи – е да се постигне баланс в тяхното ежедневие, за да се гарантира, че те могат да се справят, когато дойдат на работа на следващия ден, и за да не загубят удовлетворението от преводаческата си дейност.

Животът на служителите ни е важен за нас и затова искахме да разберем как членовете на екипа ни – от преводачи до счетоводители – си почиват след работа и събират нови сили и как това им помага да постигнат точния баланс в професионалния и в личния си живот.

За да проучим въпроса из основи, проведохме анкета сред служителите на EVS Translations, за да попитаме за техния начин да балансират между работата и ежедневието. В тази статия ще споменем с подробности само някои от резултатите от нашата анкета (служителите ни имаха възможност да дадат повече от един отговор):

Спортът няма да ви убие: 44 от нашите служители практикуват спорт, за да разпускат. Най-популярните споменати спортове включват футбол, джогинг и баскетбол, но модерни спортове като зумба са на път да се изравнят с тях. Въпреки това, ежедневното физическо натоварване като каране на велосипед не е загубило и частица от привлекателността си. Някои наши служители практикуват йога и медитация или ходят на уроци по пилатес и балет, за да релаксират. Това, което изглежда е общо за отговорите на всички участващи в анкетата, е, че след дълъг ден на бюрото физическото натоварване спомага за постигане на добър баланс между работата и ежедневието.

Семейството, децата и приятелите също имат огромно значение за повечето ни служители, които прекарват времето си, като похапват заедно с тях, ходят на разходки с родителите си, играят с децата си или просто прекарват времето си с приятели, като готвят, забавляват се или осъществяват социални контакти.

Имаме и колеги, проявяващи интерес към музиката – достатъчно на брой, за да сформираме група. С трима китаристи, изпълнител на пиано и певец няма да ни трябва кой знае какво друго – освен може би стая за почивка!

Макар че по-голямата част от нашите преводачи вече владеят два езика, 13% от служителите ни са записани на курсове за изучаване на допълнителен език. Покриваме повечето езици от италиански до испански и дори китайски.

Списъкът с дейности за свободното време е безкраен: много от нас ходят на кино, театър или опера, на спа почивки, четат книги, занимават се с фотография, плетиво, печене на сладкиши, слушане на музика или просто спят! Сред нас има дори и писател.

Ежедневието може да стане стресиращо, когато хората имат твърде много неща на главата си. Това важи и за работата, и за личния ни живот. Ето защо здравословният баланс в ежедневието и разпределянето на време са от изключителна важност. В EVS Translations насърчаваме съвременните модели за работно време, което улеснява нашите служители да съвместяват работата със семейния живот и представлява начин за изграждане на здравословен баланс между работата и ежедневието.