04.01.2016

Бална зала / Ballroom – Дума на деня

Англоговорящите знаят какво означава думата ballroom – бална зала, подходяща за състезание по спортни танци. Замисляли ли сте се обаче защо думата ball (топка) е част от тази думи? Да не забравяме, че балните зали са се появили по време на френския ренесанс, така че е съвсем абсурдно да си представим, че от тавана през 16 век е висяла огледална диско топка, както е в днешните дискотеки. Всъщност думата ball в тази дума няма нищо общо със сферични предмети, а произлиза от френската дума bal със значение на „танц“, която пък от своя страна произлиза от латинския глагол ballare (танцувам) и в крайна сметка от двата гръцки глагола ballizein (танцувам) и ballein (хвърлям).

Танците в бална зала стават популярни в двора на крал Луи XIV, въпреки че танците тогава са били много сдържани и консервативни и са нямали много общо с танците в бална зала през 20 век. Донякъде немците са „виновни“ за навлизането на по-енергични движения на дансинга със създаването на валса. В началото на 19 век този танц достига до Обединеното кралство, като предизвиква шок и възмущение заради скандално близкото разстояние между двамата танцьори. В началото на 20 век джазът излиза на сцената и развива танцовото изкуство още повече, като утвърждава най-различни бални танци, включително фокстрота и куикстепа.

Някои от нас вероятно имат смътен спомен как дядовците и бабите ни танцуваха валс в хола по коледните празници. Те все още владееха стъпките от младостта си и се усмихваха танцувайки, като си представяха, че са на някогашния дансинг. Представяха си, че е събота и всеки се отправя към дансинга с партньора си, за да танцува фокстрот под звуците на елегантната „Лунна светлина“ на оркестъра на Глен Милър глътка романтика и удоволствие в трудните времена, докато във въздуха се носи копнеж за разчупване на консервативните традиции на дансинга.

Някои хора смятат, че упадъкът на танците в балните зали се дължи на навлизането на телевизията в домовете и оставането пред екрана, за да се наблюдава коронацията на кралицата. Други се убедени, че появата на епоха, в която хората просто предпочитат да слушат музика, вместо да танцуват под нейните звуци, се дължи до голяма степен на оттеглянето на певци от ранга на Франк Синатра от биг бенда, за да се посветят на солова кариера.

Днес балните зали са запазена територия за състезанията по спортни танци. Вместо да притискат партньорката си, днешните „танцьори“ в събота вечер най-често стискат в ръце бутилка бира. Романтиката напусна дансинга, а ако можеше да види всичко това, крал Луи IV би изпаднал в потрес.