21.02.2018

Чат бот / Chatbot

Чат бот / Chatbot – Дума на деня - EVS Translations
Чат бот / Chatbot – Дума на деня – EVS Translations

Спомняте ли си думата на деня „Изкуствен интелект“ и първия компютър, който съумява да премине теста на Тюринг, убеждавайки една трета от журито на Британското кралско научно дружество в Лондон, че е човек? Да, това е Юджийн Густман – чат бот.

Най-просто казано чат ботът е компютърна програма, създадена, за да води разговор/да чати (буквално да беседва, разговаря, от англ. chat) с потребители хора, предимно чрез интернет. Например един чат бот може да отговаря на въпроси или да извършва действия, следвайки инструкциите на потребителите.

Днес чат ботовете са широко използвани като част от виртуалните асистенти и поддръжката на клиенти. И всъщност те значително подобряват потребителското преживяване, като помагат на клиентите да намерят отговори на конкретните си запитвания, независимо дали става въпрос за бот за прогнозата за времето, за новините или дори за личен финансов бот. Или пък ги подпомагат по-лесно да закупят желаните стоки и услуги. Според един доклад за чат бот пазара от 2017 г. на Grand View Research Inc. почти 45% от крайните потребители предпочитат чат ботовете като основно средство за комуникация относно клиентските си запитвания.

А когато става въпрос за оптимизиране на корпоративните процеси, естествено се очаква от чат ботовете да управляват движените от данните маркетинг и комуникация в близкото бъдеще, като се предвижда размерът на чат бот пазара да нарастне до 1,25 милиарда щатски долара до 2025 г.

Днес, повече от половин век след появата на първия чат бот ELIZA, който имитира роджериански електронен психотерапевт и използва замяна на последователни и повтарящи се отговори, основани на ключови думи, но все пак – смятан за една от първите програми, преминали теста на Тюринг, съвременните чат ботове имат достъп до изключително широки сфери от информация, което ги прави наистина интелигентни, но все още недостатъчно, за да се доближат до доброто представяне на хората по отношение на точността.

И докато технологиите на изкуствения интелект, дълбокото учене и големите данни ни доближават до създаването на чат ботове, които ще комуникират с хората на естествен език, както би го направил друг човек, това все пак още е в сферата на научната фантастика и може да се види само в холивудските продукции.

Колкото до самия термин, значението на бот – съществителното, обозначаващо вид робот или автоматизирано устройство – е оформено през 1960 г. и е записано, за да опише неограничените възможности на автоматизиран производствен бот, както отбелязва репортерът на Ню Йорк Таймс през 1966 г.: „Ръцете на една автобот машина са в диапазон от 6 инча дължина (15,24 cm) до 120 фута (36,58 m) и повече и могат да правят всичко – от ръчни часовници до тежкотоварни машини“.

През 90-те терминът бот влиза в компютърния речник, за да наименова автоматизирана програма, създадена да отговаря или да се държи като човек и набира популярност в чат стаите (ботът IRC) и видеоигрите.

И докато ELIZA е считан за „компютърна програма“ или „машина“, Julia, създаден през 1994 г., става първият говорещ робот, познат като Chatterbot (буквално Чатърбот), термин, изкован от създателя му Майкъл Маулдин.