03.12.2013

Има ли светлина в тунела?

Чист бизнес в България

Според един изтъркан анекдот най-сигурният начин да имаш малък бизнес в България е да си купиш голям бизнес и да почакаш малко – бизнес средата ще го превърне в малък (напомня на друг анекдот за най-сигурния начин една жена да превърне мъж в милионер – просто трябва да се омъжи за милиардер).

Какво друго ни остава освен да се шегуваме в ситуация, която е трагично сериозна? И трагична, и сериозна всъщност… България официално отбеляза 24 години откакто започна така наречената демокрация и пазарна икономика (или по-скоро преходът към истински такива, който не се знае кога ще завърши), от 2007 официално сме в Европейския съюз, но за съжаление все още сме на последните места във всички важни показатели, измерващи наличието на истински възможности за бизнес, а оттам- и успеха и подобряването на всички сфери на живота и доходите на населението, та чак до повишаването на производителността и брутния вътрешен продукт на България. Още по- трудно изглежда това да се случи, като се спазват всички изисквания и правила на законите – както на българските, така и на европейските (те отдавна трябваше да бъдат със знак на равенство).

Като „възможно, но сложно“ определя реномираното британско списание „Икономист“ възможността да се прави чист бизнес в България в последното си изследване на тези процеси у нас в статията „Бизнес в България: Да успяваш напук на държавата“. Оказва се, че за да са успешни, се налага честните български фирми да са тясно специализирани, да не се разрастват и да стоят далеч от правителството и институциите (които уж трябва да подпомагат и създават добри условия за бизнеса, а явно продължават да творят бюрокрация и корупция…).

В статията се споменават както няколко изследвания на бизнес средата от последните години, така и конкретни примери. Напомня се за класациите на „Трансперънси интернешънъл“, според които предприемачите смятат България за най-корумпираната страна в Европейския съюз, докато българите показват, че са свикнали и сякаш проявяват търпимост към корупцията – нещо, което ненавиждат и осъзнават, че пречи на развитието както на нормалните бизнес и други процеси в държавата, така и на нейния цялостен напредък. Некомпетентност, корупция и бюрокрация цари и при обществените поръчки (миналия месец ЕС спря проекти за 900 милиона евро от Оперативна програма „Околна среда”).

Не случайно започнаха и продължават вече няколко месеца ежедневните протести, като участниците в тях повдигат същите проблеми и въпроси. Въпреки че има известни основания за оптимизъм и подобряване на ситуацията, не трябва да забравяме, че България е на дъното и на друга класация в Европейския съюз – тази за времето, необходимо на предприемачите за попълване на данъчни формуляри. Не е завидно мястото ни и в класацията за време и средства, необходимо за получаване на разрешително или лиценз. И това в държава, която трябва да приветства и подпомага всеки нов бизнес или опит за такъв.

В статията на „Икономист“ директно се споменава мнението на български предприемач, че само посредствените мениджъри си губят времето да се разправят с правителството, от една страна, и да се оплакват от него, от друга. Добрите ръководители, според него, работят директно с чуждите пазари. Явно така си спестяват много проблеми и загуби на време и средства. Излиза, че вместо нещата да се случват с помощта на държавната администрация, те се случват въпреки нея.

Все пак има и отделни лъчи на надежда. Българските предприемачи дават индикации, че има подобрение в сравнение с предишни години. Само че това не е достатъчно, имайки предвид, че вече сме част от Европейския съюз и всички в България нямаме търпение жизнения ни стандарт да се подобри след толкова години на лишения и компромиси.

Успешна изглежда формулата определена компания да се специализира в някакъв бизнес, да се произвежда за експорт, като същевременно бизнесът не се разраства твърде много, за да не се накърнят нечии влиятелни интереси. По този начин в последните години бяха създадени множество предприятия, които се развиват успешно. Така функционират и множество т.нар. outsource бизнес компании и дейности, основно от IT/ software сектора, където България има едно от най-добрите съотношения цена/ качество в света.

Ние в EVS Translations можем да помогнем много посредством преводите, които правим в юридическата, финансовата и т.нар. compliance сфера (преводи с правно и регулаторно съответствие). Нашите преводачи в областта на правото и финансите разполагат с богат опит и познание за специфичните концепции на даден сектор, както и за правилната терминология в сектора на правно и регулаторно съответствие, с което Ви гарантираме винаги точни преводи. Нашите сертифицирани процеси осигуряват конфиденциалност и безопасно доставяне на Вашите документи. Това важи не само за фирмите, които искат да развиват успешна дейност в България, но и за тези, които се опитват да изнасят стоки и услуги в чужбина.