03.12.2013

Коледно дърво / Christmas tree – Дума на деня

Немците са тези, които внасят коледното дръвче в Англия и САЩ и въвеждат понятието в езика.

Джордж III е управлявал не само Великобритания, но и Хановер, също като баща си и дядо си, но за разлика от тях е роден в Англия и английският език е първият му език. Това не се отнася за съпругата му – принцеса Шарлот идва от Германия, за да се срещне с него на сватбения им ден през 1761 година. Въпреки че не е била достатъчно образована, тя подкрепя немските творци, сред които Хендел и Моцарт, интересува се от ботаника и полага специални грижи за Кралската ботаническа градина „Кю Гардънс”. Тя донася със себе си някои немски традиции. Те включват и коледното дръвче и то до такава степен, че шивачката й пише в своя дневник как съпругът й искал да има „украсено дръвче по немски образец”. През следващите петдесетина години коледното дръвче остава малко или много привилегия на кралското семейство.

Тогава се появява друг германец, принц Алберт, съпруг на кралица Виктория, който превръща коледното дръвче в мода сред богатите и постепенно сред всички социални прослойки на Британските острови.

Традицията на коледното дръвче в Северна Америка също идва от германците, този път от немските войници, настанени в Квебек. Съществуват много други истории за това как коледното дръвче си проправя път до Америка, но всички те включват немци по един или друг начин. Снимки на Виктория и Алберт, празнуващи Коледа, стават причина за широкото разпространение на коледните празници около 1850 година, по времето, когато това вече е традиция в Англия.

Най-прочутото коледно дърво е елхата пред Центъра Рокфелер в Ню Йорк, която се поставя там всяка година от 1933 година насам, годината, в която е открит центърът. В наши дни това огромно коледно дърво има около 30 000 светещи лампички и е опасано от жици с дължина 8 километра.