22.02.2016

Отпразнувайте лингвистичното и културно разнообразие в Международния ден на майчиния език

През март 2011 г. професор Кевин Сканел, компютърен лингвист от университета „Сейнт Луис“, Мисури, създава нещо неповторимо – уеб сайт, който проследява местните езици в Twitter и след това предоставя възможност на говорещите същия език да се открият един друг и да комуникират на майчиния си език. Потребителите също така могат да свързват блоговете си със сайта; функция, която допълнително насърчава използването на местни езици и култури. Баският език е най-туитваният местен език със 17 052 туитъри, а уелският е на четвърто място с 14 249.

Може да звучи невероятно, но понастоящем съществуват приблизително 7000 езика, които се говорят в целия свят. Подробната уеб-базирана публикация Етнолог, която отчита положението на световните езици, посочва, че от първото публикуване на данните през 1950 г. средно са изчезвали по шест езика на година. Това има ли значение? За местните англоговорящи може да е трудно да си представят общество, в което нашият език се използва рядко извън дома или непосредствената общност, но Дружеството за лингвистика на Америка (Linguistic Society of America) обяснява влиянието от загубата на разнообразието от езици по този начин:

Голяма част от културния, духовния и интелектуалния живот на хората преминава през езика…Когато бъде изгубен език, всичко това трябва да бъде преобразувано спрямо новия език… в това време традиции изчезват внезапно и са заменени с културните навици на по-силната група“.

През 1952 г. студенти в Дака (столицата на Бангладеш, която преди е била регион в Източен Пакистан) напълно разбират ситуацията, описана по-горе, и са застреляни, тъй като участват в манифестация за официално признаване на майчиния им език – бангла. През 1999 г. ЮНЕСКО увековечава този ден, като го обявява за Международен ден на майчиния език и всяка година хора от целия свят биват насърчавани да подкрепят „лингвистичното разнообразие и многоезиковото обучение…, за да подтикват към солидарност на базата на разбиране, толерантност и диалог“.

В Бангладеш хората ще се насладят на официален почивен ден, като ще отбележат Международния ден на майчиния език с празненства, литературни конкурси и други събития в подкрепа на езика и културата си. Без съмнение ще има много туитове на бангла, за да отбележат акцентите от деня – този език е добавен в сайта на Twitter през 2014 г.

EVS Translations вярва в силата на майчиния език! Знаехте ли, че всички наши преводачи превеждат изключително на техния майчин език? Това гарантира най-високо качество за Вашия проект за превод.