13.03.2014

Доберман / Dobermann – Дума на деня

Това куче със свиреп вид е създадено в резултат на специално развъждане. Карл Доберман е бил данъчен инспектор в Германия в края на 19 век и едновременно с това се е грижил за местен приют за безстопанствени кучета. Идеална комбинация, нали? Господин Доберман е искал да създаде идеалните черти у куче, което да му помага в опасната служба да събира държавните данъци. Заради доброто съчетание на интелигентност, агресивност, размер и отлично здраве, породата доберман е превъзходен помощник на човек, който има неблагодарната задача да събира данъци.

Успехът е светкавичен. През 1890 г. се утвърждават стандартите на породата и още през 1899 г. се учредява първият немски клуб на кучето доберман. След регистрирането й от Американския киноложки клуб през 1908 г. породата започва бързо да се разпространява по света.

Ранна поява на думата в писмен вид е регистрирана в Англия. Това става в публикация в „Policeman’s Monthly“ през 1917 г. , в която са описани четири породи, подходящи за работа в полицията – континентална овчарка, еърдейл териер, доберман пинчер и ротвайлер. Дори и това да не е точно първата употреба на думата на английски, от публикацията става ясно, че светът на кучетата наистина дължи много на германците.

В България също съществува „Доберман клуб“. В неговия сайт можете да прочетете: „Освен, че е отличен бодигард, доберманът служи на хората в полицейските части – той гони по следа, търси наркотици, а също така е куче-водач на слепи хора. Отглеждайки и обучавайки доберман, вие ще бъдете богато възнаградени с един благороден, внимателен, безстрашен и лоялен приятел, винаги готов да работи за вас, и то изпълнявайки желанията ви точно както трябва.“