10.11.2014

Домино / Domino – Дума на деня

Домино е детската игра, която служи за основа на политическата теория и се е превърнала в мащабен телевизионен спектакъл, като за целта се показва серия от множество малки събития, които сформират нещо впечатляващо.

За първи път, това е споменато от англичанина Джоузеф Стрът, който е първият човек, изучавал история на обичаите и модата в Англия. Той обаче е имал и страничен интерес – игрите. През 1801 г. Стрът публикува книга по темата „Спорт и свободно време за хората в Англия“ („Sports and Pastimes of the People of England“). В този текст на английски за първи път се среща думата домино. Стрът заявява, че „Доминото изглежда не е било много популярно в Англия до към края на 18 век, когато е било внесено от Франция“. Следва доста пространно описание на парчетата домино и как се играе играта на домино.

Едва през 50-те години на 20 в., е предложен принципът на падащите парчета домино. Президент Айзенхауър (който също така въвежда в английския език думите: обратен ефект counter-productive, заплащане за допълнителни професионални умения proficiency pay и поле на смъртта killing ground) дава гласност на идеята за свързани причина и последствие в политиката по време на прес конференция през 1954 г., като заявява, че „Имате редица от изправени парчета домино, бутате първото и това, което ще се случи с последното парче домино, демонстрира как със сигурност и то ще падне много бързо. Така можете да получите началото на дезинтеграционен процес, който би имал доста сериозни последствия.“ Идеята тук е, че ако един щат възприеме комунистически режим, скоро и другите ще го последват.

Ефектът на доминото представлява поредица от малки събития, които взети заедно довеждат до голяма катастрофа. Това ясно се вижда при шоу с домино, където стотици, хиляди, че дори милиони парчета домино се нареждат и после се бутат. Рекордът за паднали парчета домино е 4 милиона. Ако не искате вашите рекламни материали да ги последват, като отблъскват клиент след клиент поради неясно съдържание или грешки в превода, потърсете нашия екип от преводачи за маркетингови преводи.