12.06.2013

Калашников / Kalashnikov – Дума на деня

„Каквото и да се прави в Русия, в крайна сметка то прилича на Калашников”
Владимир Путин

Когато миналата седмица президентът Путин заяви, че руският олимпийски факел за Зимните олимпийски игри през 2014 година прилича на автомат Калашников, той насочи вниманието към една от най-известните марки в страната си. Михаил Калашников проектира първия автомат АК-47 малко след като е навършил 20 години. До 1949 година това е стандартното стрелково оръжие в Съветската армия, а до днес са произведени повече от 100 милиона. След като прекарва по-голямата част от детството си в мизерия в Сибир, даровитият конструктор на оръжие произвежда онова, което се превръща в една от най-големите икономически придобивки на Русия.
Собствениците на спиртната фабрика Глазовски сигурно са благодарни на изобретението. От 2001 година те се радват на голям успех като изнасят водка „Калашников” в бутилка с формата на автомат АК-47.
96 годишен и все още активен, Михаил Калашников изрази тревога относно наследството си. Човекът, чиито оръжия бяха символ на Студената война и характерен елемент в много горещи конфликти с горчивина разсъждава върху онова, което би могло да бъде: “Горд съм с изобретението си, но съм тъжен, че то се използва от терористи. Бих предпочел да изобретя машина в полза на хората, която би помогнала на фермерите в работата им, например косачка за трева.”

Абонирайте се чрез RSS