23.07.2013

Коктейл Кир Роял / Kir – Дума на деня

Много хора свързват пиенето на аперитив в бистро с посещение във Франция, но кой аперитив да изберат? Позволете ни да препоръчаме кир, а за онези, които са в романтично настроение – коктейл Кир Роял. Кирът представлява комбинация от Крем дьо касис (ликьор от касис от Бургундия) и бяло вино. Кир Роял е смес от ликьор от касис и шампанско. Напитката е кръстена на Феликс Кир, кмет на Дижон, който я популяризира след края на Втората световна война. След окупацията и лишенията по време на войната, кметът Кир кани гости от чужбина да вдигат тост за едно по-светло бъдеще с тези великолепни образци на местни вина и ликьори.
Въпреки това трябва да минат около 20 години преди коктейлът да започне да се появява в международното меню с напитки. Кир придобива широка популярност през 60-те години на XX век, а десет години по-късно печели известност версията Кир Роял.
В последните години КИР се превръща в стандартна абревиатура в англоезичното чат пространство, като KIR е съкращение на фразата „keep it real” – „бъди реалист”, едно напомняне, че трябва да стъпваме здраво на земята и да виждаме нещата в перспектива. Може би отпиването на кир в спокойно френско бистро помага на подобна нагласа.