22.05.2013

Пистолет / Pistol – Дума на деня

Пистолет

Френската дума “пистолет” е въведена в Англия в края на ХVI век. Много хора смятат, че думата пистолет произхожда от Пистоя, италиански град известен с производството на оръжия, подходящи за употреба от ездачи. Създаден първоначално като оръжие за единична стрелба, впоследствие пистолетът еволюира в полуавтоматично и автоматично оръжие, способно да нанесе сериозни поражения и да убие много хора.

Шекспир описва Мистрис Скокли ( Мисис Куикли в оригинал ) от пиесата “Веселите уиндзорки” като недосегаема за куршум от пистолет, способна да устои на поне 2 куршума. В онези времена оръжията не са били така ефективни както днес. Основни производители на пистолети са Смит и Уестън, Берета и Маузер.

Може би тъкмо това са имали предвид музикантите от Секс пистълс, когато избират име на групата си през 1975 година. Най-влиятелната група по време на бунта на пънкарите от 70-те години на ХХ век открито атакува културния естаблишмънт при всеки изгоден случай. Като много икони, възставащи срещу статуквото, главният вокалист на групата Джони Ротън става все по-малко заплашителен с годините. Много пънк ветерани са изненадани да го наблюдават как рекламира марката масло “Кънтри лайф” в рекламен клип за телевизията през 2008 година. По този повод може спокойно да се каже, че “пистолетът се прибра за по-сигурно в кобура”.