09.01.2014

Бактерия / Bacteria – Дума на деня

Бактерията е видяна, преди да има дума за нея
За пръв път бактерия е била видяна от Антони ван Льовенхук, който дори е писал за това си откритие на английски език. Познат като бащата на микробиологията, ван Льовенхук използвал микроскопа задълбочено и дори публикува труд на английски език за Royal Society (Британското кралско дружество, аналог на БАН). Първите му наблюдения датират от 1676 г., а през 1700 г. пише писмото си със заглавие в превод на български „За червеите при овцете, черния дроб, комарите и анимакула в екскрементите на жабите“ (Concerning Worms in Sheeps, Livers, Gnats and Animacula in the Excrements of Frogs). В него той описва това, което ще бъде познато като бактерия по-късно, като малки змиорки или малки кръгли частици. На изследването обаче не се обръща внимание и са необходими над 100 години, преди да бъде открит

Произходът на думата бактерия
Думата произлиза от един латински опит да се използва гръцката дума bacterium, която означава тояга, пръчка, при описанието на първата наблюдавана бактерия с продълговата форма. Всъщност думата се употребява първоначално през 1828 г. на латински в основната творба на немския учен Кристиан Еренберг, който насочва вниманието си върху изучаването на организми с микроскоп. Думата бактерия се появява в английския език по-късно в „Енциклопедия на анатомията и физиологията“, публикувана от ирландския лекар Робърт Тод през 1847 г. Тод проявява специален интерес към физиологията, пионер е в изучаването на клетките под микроскоп, известно като хистология, и дава името си на заболяване, известно като Пареза на Тод.

За доста дълго време не се е знаело нищо за това, че бактериите причиняват болести. Пастьор дава тласък на проблема, но чак Робърт Кох демонстрира факта, че бактериите и микробите съществуват. За своя труд той печели Нобелова награда за медицина през 1905 г.