31.03.2014

Броколи / Broccoli – Дума на деня

Brocolli
Brocolli

Или го обичате, или го ненавиждате – това е броколи.
Думата броколи е спомената за пръв път в английския език от прочутия автор на дневници Джон Ивлин. Той има много основания да се прослави, но едно от тях несъмнено е първата книга на английски, посветена на салатите – „Аcetaria: А Discourse of Sallets“, публикувана през 1699 г., в която се споменава, че зеленчукът броколи произлиза от Неапол.

Не е възможно да се говори за думата броколи, без да се спомене най-прочутият й популяризатор – президентът Джордж Буш Старши. Докато е в Белия дом, той споменава зеленчука пред широка аудитория 70 пъти, понякога на шега, но винаги в негативен смисъл. Той помни вкуса на броколи още от детството си, когато зеленчукът е бил популяризиран от братята Стефано и Андреа Д’Ариго, италианци, които от бедни емигранти успяват да се издигнат, осъществявайки американската мечта. След много опити да намерят препитание, те откриват броколито и започват да го отглеждат и предлагат на пазара в Калифорния през 1920 г., точно навреме, за да създадат проблеми с апетита на Джордж Буш Старши. Бившият президент има ярки спомени:„Не обичам броколи и не го обичам още от времето, когато бях малко момче, а майка ми ме караше да го ям. Сега съм президент на САЩ и няма да ям повече броколи.” Позицията му срещу зеленчука се превръща в повод за постоянни шеги. Той цени закуската, защото е единственото хранене, по време на което е възможно да се избегне яденето на броколи. „Знаете какво е отношението ми към увеличаването на данъците – по-скоро бих ял броколи на закуска“, коментира той по време на събиране на средства на едно очевидно нездравословно барбекю, както и по време на молитвена закуска през 1992 г.: „Речите по време на закуска винаги са ми били най-любими. Мисля, че причината е, че по това време никога не се сервира броколи“.

Същата година зеленчукът получава висока оценка в едно изследване в университета „Джон Хопкинс“, което открива, че броколито съдържа сулфорафан, химикал, който спира растежа на злокачествените тумори. От този момент нататък за производителите на броколи в САЩ вече няма връщане назад. През последните 20 г. консумацията на броколи в САЩ се е увеличила с 900%. Това е петият по популярност зеленчук на световния пазар, като всяка година се произвеждат около 20 млн. тона. Така че в крайна сметка тъкмо производителите на броколи се смеят последни.

Не е изненада, че благодарение на изключителните си свойства, които са полезни за здравето, и на факта, че 100 гр. съдържат само 32 калории, зеленчукът броколи се е превърнал в синоним на грижата за здравето в САЩ. Миналата година президентът Обама дори заяви, че това е любимата му храна.