28.11.2013

Ден на благодарността / Thanksgiving – Дума на деня

Първоначално думата е била използвана в контекста на религиозната служба от Уилям Тиндейл, който говорел за „псалми или молитви за благодарност” през 1533 година. Тиндейл е известен с превода си на Библията на английски език и с такива изрази като „яж, пий и се весели”, „върховна сила” и „знаци на времето”. За негово нещастие един от знаците на времето е била протестантската Реформация и неговото несъгласие с развода на Хенри VIII става причина за екзекуцията му.

През годините, които следват, „благодарността” е дума, с която се описват народните чествания за възхвала на Бога и църковните служби, чрез които се изразява признателност за такива важни моменти от живота като раждането на дете, сключването на мир или победа в битка. Английският пътешественик Джон Джоселин е първият, употребил думата Ден на благодарността във връзка със САЩ. В своя труд „Разказ за пътешествията до Нова Англия” той споменава Деня на благодарността като празник в Бостън и тъкмо там, в английските крайбрежни колонии, започва традицията. Първото отбелязване на американска земя на Деня на благодарността става през 1621 година, когато колонистите в Плимут и индианците от племето уампаноаг празнуват заедно събирането на реколтата в област, която днес е позната като Кейп Код.

В началото на президентството си, Джордж Вашингтон предлага да се въведе „Ден на благодарността и молитвата.” Ейбрахам Линкълн използва празника в опит да обедини нацията в разгара на Гражданската война. През 1863 Линкълн обявява, че от този момент нататък последният четвъртък на ноември ще бъде ден на национална благодарност и по този начин го фиксира на познатото място в календара. В подобни мрачни времена през декември 1941 година, само няколко седмици след японската атака над Пърл Харбър, Франклин Рузвелт допринася за толкова необходимата тогава национална утеха като превръща Деня на благодарността в официален празник. Денят, който ще бъде отпразнуван от американците днес, е не само наследство от трима велики президенти, но и идея, която е помогнала за обединяването на нацията, когато се е нуждаела от единство. Благодарим ви, че прочетохте днешната Дума на деня и щастлив Ден на благодарността!