09.06.2014

Дестабилизация / Destablisation – Дума на деня

Това е дума с множество международни значения. Напоследък се използва за характеризиране на ситуацията в Източна Украйна, Ирак или във Великобритания след резултатите от изборите за Европейски парламент.

За да се върнем обратно към корените на думата дестабилизация, нека да започнем с думата stable – стабилен (силен, издръжлив). Тя е използвана в две от най-ранните литературни творби, появили се в английския език. Първоначално това става в началото на 13 в. в „South English Legendary“ творба, която включва жития на светци. Сред тях е Свети Осуалд, който е управлявал, преди християнството да пусне стабилни корени в страната. Думата се използва и в „Cursor Mundi“ – една от първите значими поеми на английски език, написана около 1300 г., обемна творба от около 30 000 реда, проследяваща историята на света от християнска и английска гледна точка. В нея е описан замък, който стои стабилно върху основите си.

Въпреки че думата е използвана многократно в средновековния английски, трябва да минат почти 600 г., преди да се появи съответстващ глагол в английския език. Това става през 1861 г., когато на сцената излиза английският инженер и експерт във флотата Уилям Фруд, основоположник на корабната хидродинамика. Като специалист по стабилността на корабите, той се посвещава на подобряване на корабния корпус, като изработва формула за съотношението между скоростта на плавателния съд и дължината на водолинията, наречено Числото на Фруд. Той доказва, че наистина разбира за какво става въпрос, когато описва кораб, който може да бъде „стабилизиран чрез широчината на напречната корабна греда или чрез подходящо натоварен баласт”.

Трябва да минат още много години, преди в английския да се появи думата destabilize – дестабилизирам. Когато това се случва, то е и благодарение на подходящ източник – в книга със заглавие „Тези паметни години” („These Eventful Years“), издадена от Енциклопедия Британика. В статия от У.М.Хюз (австралийският политик, който точно по това време става премиер) се описва как създаването на нова политическа партия упражнява „дестабилизиращо въздействие” върху политиката в Обединеното кралство.