10.06.2014

Набег / Razzia – Дума на деня

Набег / Razzia

Eдин от най-големите авантюристи, Джордж Лион, потегля от Англия. Достига до Африка и Арктика и успява да направи кариера във флота. Той е първият, участвал в набези за пленяване на роби или така наречената razzia. В увлекателно написаната му книга „Разказ за пътешествия в Северна Африка“ („A Narrative of Travels to Northern Africa“), публикувана през 1821 г., той описва група араби, предвождани от султан, която плячкосва пазар за роби и си ги разпределя помежду си. Съвсем подходящо заглавието е „Завръщане от набега (razzia)“. Добре сложено 13-годишно момиче струвало 35 долара, а момче на същата възраст – два пъти по-малко. Естествено, местните бедуини въобще не одобрявали тези набези.

Всъщност Джордж Лион бил изпратен от британското правителство в Империята Борну, съществувала на територията на днешна Нигерия, Нигер, Чад, Камерун и Либия, но не е успял да стигне до там. Тогава правителството изпраща втора експедиция, която включва Хю Клапертън и Диксън Денъм. Дръзката двойка осветлява читателя какво представлява набег или рейд (от английски език –  внезапно нападение) за роби и как се организира. В описания на техните африкански пътешествия, публикувани през 1826 г., те обясняват как „Тези хора могат да поведат 3 000 души, защото набегът трябва да се състои от такъв брой хора“.

Идеята за набега като рейд за пленяване на роби, постепенно е изместена от по-общата идея за нападение. По време на френското завладяване на Алжир през 40-те и 50-те години на 19 в. френската армия използва атаки, подобни на прилаганите в Западна Африка, за да пречупи съпротивата на алжирците.