20.03.2014

Дезинфектирам / Disinfect – Дума на деня

Вчера вниманието ни беше насочено към преводача от италиански произход Джон Флорио. Нека сега разгледаме италианската дума „smorbare“. В изданието си от 1598 г. Флорио я дефинира като „лекувам, изцерявам“. С цел да покажем колко много промени прави той в своя преводачески шедьовър, нека припомним, че в изданието от 1611 г. преводачът осъвременява текста, като превежда думата вече с фразата „пречиствам, премахвам всякаква зараза или инфекциозно заболяване“.

В английския език изразът „разболявам се в резултат на инфекция“ ни връща към 1400-та година (виж Джон Тревиза). Обратният процес – да правиш нещо, за да предотвратиш заболяването, е споменат за пръв път от Джон Флорио, а думата остава само в речника за дълго време. Все пак да не забравяме, че микроскопът е открит едва през 1680 г. и трябва да минат доста години, преди хората да осъзнаят, че съществува реална възможност да се борим с болестите и инфекциите чрез пречистване и филтриране. Ако трябва да сме по-точни – необходими са били цели 200 години.

Миенето на ръцете като средство за предпазване от заболявания е било посрещано с присмех в началото на 19 век. През 20 в. разтварянето на хлор във вода се смята за ключов фактор за увеличаване продължителността на живота. Едва през 1948 г. в САЩ е гласуван първият закон, регулиращ този въпрос. В България още по старо време огромна роля за опазването на обществената хигиена са имали минералните бани в градове и села, като например Бургаските минерални бани, датиращи от 4 век.