27.06.2014

Игра на табла / Backgammon – Дума на деня

Игра на табла / Backgammon

Таблата е една от най-древните игри с пулове върху дъска. Играла се е в Иран още преди 5 000 години.

Думата табла проправя пътя си в английския език чрез писмо на Хауел. В писмо, написано през 1635 г. до г-н Стоун, той мъмри момчето, че говори италиански и френски, а пренебрегва латинския. Освен това Стоун има неблагоразумието да играе табла, вместо игра, известна като Ирландска.

Очевидно таблата е популярна игра в Англия по онова време. Оказва се, че тя е в „репертоара” на комарджиите. Споменавайки, че това е относително популярна игра по онова време, мадам Фикъл твърди, че „един играч е спечелил 300 гвинеи миналата нощ при игра на табла”, което било съвсем оправдано, защото човекът, който е загубил еквивалента на почти 100 000 днешни британски лири в една игра, е бил с „лице на губещ” и не е можел никога да победи.

Играта е изминала дълъг път оттогава до днес. Световният шампионат по табла се провежда от 1967 г., а през 1982 г. едно американско съдилище постановява, че това е игра на таланта и умението, а не хазартна игра, следователно не подлежи на санкции според законите за хазарта.

Таблата е сред най-популярните игри с пулове у нас. В Гърция играта се нарича „Тавли”, произлиза от византийски времена от думата „табула”. Играта е популярна и в Турция, като често заровете и там, и у нас, са наричани с техните персийски имена. На френски език играта се нарича Jeu de tables.