24.06.2014

Джеймс Хауел / James Howell – Първият блогър в света?

Джеймс Хауел е един от първите автори, които съумяват да живеят от писане. Той успява да постигне това по най-разнообразни начини: като един от първите „блогъри”, издавайки един от първите учебници за изучаване на английски като чужд език, първия роман в епистоларна форма и разбира се – като съставя един прочут речник.

Той съставя Lexicon Tegragloton – английско-френско-италиански речник, в който добавя пълна колекция от латински и уелски поговорки. Издава и книга с пословици.

Хауел пише и първия учебник за изучаване на английски като чужд език „Нова английска граматика” ( A New English Grammar). Заявява, че това е „задача, за която може да се каже, че е отвъд човешките възприятия” и твърди, че английският език има някои предимства, които други езици не притежават, което го прави по-лесен за изучаване.

Той дори може да бъде смятан за първия блогър, защото публикува редовно памфлети по различни теми.

Хауел е и автор на пътеписи – пътувал е често из Холандия, Испания, Португалия, Франция и Германия.

Не е изненадващо, че тъкмо той въвежда стотици нови думи в английския език, някои от които ще бъдат включени в рубриката ни „Дума на деня“ тази седмица. Сред тях е думата англицизъм (Anglicism), английска дума, използвана в чужд език, игра на табла (backgammon), асимилирам (co-opt), с високи токчета (high-heeled),поставям в марината (marinate), абсолютен (plenipotentiary), така наречен (so-called) и сиеста (siesta).