22.07.2014

Изакайа / Izakaya – Дума на деня

Изакайа е термин, който означава японска кръчма. Използван е за пръв път в Япония през 1750 г., означава „къщата с алкохол“ и е популярно и достъпно място за срещи, където хората могат да се отпуснат с любимото си питие сред приятели или да пийнат по едно с колеги след работа. Обикновено клиентите заплащат за престой от два или три часа, като сумата може да включва или цялата храна, или всички питиета, а понякога и всичко изконсумирано за това време, така че клиентът може да пие на корем. Очевидно това пиене тип „ол инклузив“ се оказва добро решение. Късно през нощта в Токио шумните студенти не пропускат възможността да прекарат добре в евтините заведения, а японските „бели якички” могат да бъдат забелязани как седят край ниските масички на нивото на пода на чаша бира и мезе. Това е най-подходящото място за тях да забравят стреса от дългия работен ден и да избягат от ограниченията на корпоративния живот поне за няколко часа, преди да се отправят с влака обратно към офиса.

Думата изакайа (izakaya) се появява в английския език във вестник „Лос Анжелис Таймс” в публикация, в която пише, че заведенията тип изакайя вече са „пуснали котва в Лос Анжелис и броят им ще започне да се увеличава с времето”. Това се случва през 1987 г., а предсказанието още не се е сбъднало.

И макар че списанието на британските авиолинии Бритиш Еъруейз „Хайлайф” представи думата през 1993 г., заведенията от типа изакайа все още не са „излетели в небето”. Може би точно сега е дошъл подходящият момент. Наскоро ресторанти от типа изакайа бяха открити в Лондон. Никой не знае колко ще просъществуват, но поне ресторанти като „Kurobuta“, „Bimco“ и „Flesh & Buns“ вече стъпиха в британската столица.

В София има няколко суши ресторанта, но все още не е открито заведение от типа изакайа. Може би и заради това думата е все още непозната за широката публика. Като знаем колко многобройни са почитателите на идеята за „ол инклузив“ по отношение на алкохола, няма съмнение, че подобно заведение би намерило сериозна и вярна клиентела и у нас.