26.09.2014

Какафония (Cacophony) – Дума на деня

Произходът на думата какафония ни връща към Древна Гърция. Гръцката дума какафония е съставена от kakos (лош) и phone (звук). Очевидно думата е била използвана за обозначаване на груби, дрезгави гласове и неприятни, дразнещи звуци.

Като много други думи с гръцки произход, думата какафония навлиза в английския език твърде късно. Първото писмено споменаване е от 1656 г., годината, в която Томас Блаунт публикува творбата с чудноватото заглавие „Глосография“. Това е труд от голямо значение в историята на английските думи и включва почти 1 500 думи, въведени за пръв път в английския език. Една от тях вече беше спомената в Дума на деня в блога – каравана. Очаквайте следващите думи от чужд език с еквивалент в превод на български език. Още по-чудновато е подзаглавието: „Речник с тълкуване на всички трудни думи, от иврит, от гръцки или латински“ (A dictionary interpreting all such hard words, whether Hebrew, Greek or Latin). В „Глосография“ дефиницията на трудната дума какафония е “дразнещ, груб, неприятен звук”.

Повече информация за това колко интересни могат да бъдат речниците – сигурното оръжие на всеки професионален преводач, можете да намерите в нашия блог в статията „Война на думите“, в която е описана битка между думите в началото на 17 век.

В поезията и музиката думата какафония означава случайно или преднамерено смесване на дразнещи, немелодични звуци. Първата употреба на думата в този смисъл се появява в една важна творба в четири тома, посветена на музиката. В раздел за музиката за орган се споменава, че какафония се получава при неправилна настройка на регистровите ключове.

В ежедневието терминът какафония най-често се употребява за описание на хаос, дезорганизация и непланирани ситуации, излезли извън контрол. Трябва да признаем, че някои опити за изпълнение на караоке дават доста добра представа за какафония.