06.12.2013

Каравана / Caravan – Дума на деня

Думата каравана произлиза от френската дума carvane и персийската kârvân и първоначално се е отнасяла за група хора, които пътуват заедно. Първото й споменаване в английския език е направено от Уилям Уорнър, поет, съвременник на Шекспир , който пише за „търговци, пътуващи с каравана, което ще рече – големи стада камили, натоварени със стоки”. През този период описаните от Уорнър камили е можело да бъдат видени на Пътя на коприната, мрежата от пътища с дължина от 4 000 мили, която е служела за връзка между Изтока и Запада в продължение на векове.

Първото споменаване на караваната като средство за придвижване е направено едва през 1674 година при публикуването на „Glossographia”, първия речник на Томас Блънт. В него се описва „вид вагон, който пренася пътници от и за Лондон”. Трябва да изминат много години до началото на 19 век, за да се появят каравани, създадени специално за живеене, първо във Франция, след това в Англия, обитавани от улични продавачи и циркови артисти. По това време караваната се смята за неподходящо място за живеене за уважаваните членове на обществото и това негативно отношение се запазва задълго. През 30-те години на 20 век списък с около 1200 места за каравани в Англия показва нарастване на популярността на караваната, но не и на почтителното отношение към нея. Джордж Оруел, който е познавал добре обратната страна на охолството, описва графично тези „ ужасни места за живеене, караваните”, превърнати в постоянни жилища.

В днешна Великобритания караваната се свързва с ромската общност и с хората, които обичат да пътуват от място на място. Само в Англия караваните наброяват около 18 000 . В САЩ увеличаването на броя на ремаркетата е още по-поразително. В Южна Каролина около 18 % от всички жилища са каравани, а из цялата страна има около 20 милиона обитатели на жилища на колела. Онези, които смятат караваните просто за занимание в свободното време, също оставят своя отпечатък върху икономиката. Британският клуб „Каравана” има повече от 800 000 членове и се смята, че всяка година във Великобритания се правят около 17 милиона пътувания с каравана по време на ваканцията, за които се харчат почти 2 милиарда британски лири. За страна, прочута с променливия си климат, това показва похвална привързаност към прекарването на време на открито.