20.12.2013

Лакмус / Litmus Test – Дума на деня

Споменат за първи път в английския език от Ричард Арнолд, който бил английски търговец във Фландрия. През 1503 г. в Антверпен е публикувана хроника с информация за Лондон и факти, свързани с търговията, в която за първи път е споменат лакмусът. Тази синя субстанция за първи път била извлечена от лишеи, предимно в Нидерландия. А именно това е мястото, където Ричард Арнолд я открива.

Повечето от нас знаят, че синият цвят се превръща в червен при досег с киселини, а се запазва при основи. Въпреки че лакмусовата хартия е ефективна при показване дали дадено вещество е киселина, или основа, тя не може да даде точна числена стойност на рН.

Думата лакмус идва от старонорвежки и има значение „боядисвам, оцветявам“. Производството на лакмусова хартия има много общи черти с производството на хартия. В този процес целулозата се превръща в хартия, а хартията се потапя в разтвор от лишеи, суши се и се пакетира.

Лакмусовият тест е популярен, защото винаги дава безпогрешен резултат. Поради тази причина фразата „като лакмусов тест“ се използва и като образно изразно средство в езика на политиците и масмедиите, когато се търси отговор на въпрос, който може да има само два конкретни отговора – положителен и отрицателен, от което зависи вземането на важно решение. Въведен е през 50-те на XX век.