18.03.2014

Минибар / Minibar – Дума на деня

В немския град Зиген са били произвеждани хладилниците с марката „Siegas“ още през 1949 г. и са били продавани с не особено голям успех чрез поръчки по пощата на големи компании из цяла Германия. Компанията тръгва нагоре, когато започва производството на хладилници с компресори за бързо развиващата се хотелиерска и развлекателна индустрия. Това става през 60-те години на 20 век. През 1973 г. фамилната компания е купена от „Еlectrolux“ и започва да търгува под името „Dometic“. Веднага след придобиването, „Electrolux“ започва да използва максимално уменията на „Siegen“, за да наложи името минибар по света. Компанията продължава да произвежда хладилници за хотелските стаи, но разширява асортимента си, като включва хладилници и за каравани, камиони и кораби.

Очевидно немското изобретение успява да стигне твърде далеч. Думата минибар се използва за първи път на английски език през 1971 г. от „Wisconsin Post-Crescent“. Вестникът описва минибар, музикална уредба и телевизор, скрити в стената.

Изобретението се превръща в хит, когато ръководството на „Hilton“ вижда миниатюрните бутилчици по време на полет през 1974 г. и решава да комбинира идеята с хладилник. Нововъведението е представено за пръв път в Хонконг и моментално бива възприето. По този начин идеята на „Hilton“ да се изстискат всички предимства от пространството, се превръща в златна кокошка. Минибарът започва бързо да се разпространява сред хотелите от веригата, както и сред останалите хотели. Преди това водата и безалкохолните напитки са били сервирани на гостите безплатно. След въвеждането на малките бутилчици с твърд алкохол, шампанско, вино и безалкохолни напитки, минибаровете започват да носят до 5% от нетната печалба на хотелите. До края на 1974 г.почти всеки пътник от бизнес класа вече е знаел що е то минибар.

По ирония на съдбата и „Siegas“, и „Hilton“ са притежавани от компании за дялово финансиране, които очевидно виждат добра търговска перспектива в извличането на печалба от хладилниците и пространството в хотелите.

Българските туристи с по-скромни възможности, които вече са се опарили веднъж от сметката след консумацията на привлекателните малки бутилчици в минибара, не смеят да посегнат втори път към това изобретение на цивилизацията.