25.03.2014

Нехайство / Negligence – Дума на деня

Английската дума нехайство (negligence) в смисъл на липса на грижа, ни връща към понятие в правото от 1351 г. Според тази концепция законите на страната трябва да се спазват, въпреки че „мълчаливото съгласие и нехайството“ показват, че това не се прави.

Една от първите групи хора, обвинявани, че създават проблеми заради това, че не си вършат работата както трябва, са лекарите. В превода на Джон Тревиза от 1398 г. се твърди, че болестта често е резултат от липса на познания и нехайство от страна на докторите.

Така че думата, която се употребява вече почти 700 години, днес е неотменна част от правната терминология. Не е възможно при проверка за неспазване на договори да не се упоменава по-мащабно или по-дребно нехайство. Рядко едно дело в съда бива приключено без нехайството и от страна на обвиняемия, и от страна на потърпевшия, да не се дискутира надълго и нашироко. В правната терминология на български дефинирането на думата небрежност като вина е сложно, тъй като различаваме два различни вида вина: съзнавана непредпазливост (luxuria), наричана още самонадеяност или наказуемо лекомислие, и несъзнавана непредпазливост (negligentia), която се тълкува именно като небрежност.

Лекари, банкери, ръководители на отдели „Човешки ресурси“, електротехници – са задължени да осигурят определени стандарти на грижа. И ако не успеят да сторят това, последствията могат да бъдат сурови, особено в САЩ. 75,5 млн. долара бяха изплатени при едно дело за медицинско нехайство в Калифорния през 2012 г., а 58,6 млн. долара при друг случай в Кънектикът. Тази парична компенсация е само една от многото, като общата сума възлиза на 3 млрд. щатски долара за цялата 2012-та година.