24.02.2014

О, Боже мой! / OMG – Дума на деня

О, Боже мой! / OMG – Дума на деня

Случвало ли ви се е да попаднете на английската абревиатура OMG и да недоумявате какво означава? Повечето хора, владеещи английски език, знаят, че това е съкратена версия на Оh! My God! Колцина обаче знаят при какви обстоятелства е изковано това съкращение. Въвеждането му в английския език е плод на шега, която на пръв поглед изглежда трудноразбираема.
Изразът е употребен за пръв път преди почти 100 години. Един 76-годишен мъж го използва в писмо, с което се опитва да си изпроси още един медал. Този възрастен човек обаче не е кой да е. Това е Джон Фишер, една от най-значимите фигури в британската флота, направил повече от всеки друг за модернизирането на флота, въвеждайки бойни кораби, отлично обучение и по-добра храна, както и още много други новости. Той прави това, докато се изкачва по йерархичната стълбица до позиции като главнокомандващ Средиземноморската флота и адмирал на флота. Благодарение на високия си ранг той се запознава с политическите фигури на времето си, а мундирът му е окичен с медали. Той се е познавал и с Уинстън Чърчил, Първи лорд на адмиралтейството и министър на военните доставки.
Фишер научава, че предстои връчването на медал за определени заслуги, и понеже не е човек, който може да пропусне нещо подобно, пише на Чърчил писмо, за да подскаже, че би искал да го получи. „Научих, че е поставен за разглеждане въпросът за връчването на някакъв медал за рицарско звание – O.M.G. (Oh! My God!) Излейте щедростта си с него над Адмиралтейството!“
Така Фишер изразява молбата си в шеговита форма. В превод горното изречение означава: „Разбрах, че предстои връчването на медал – така нареченият OMG. Връчете ми медала“. В крайна сметка Фишер работи в Адмиралтейството и се заиграва с факта, че във флота често се използват абревиатури, когато се изпращат сигнали в морето, много често с флагове, нещо, добре познато и от просителя, и от човека, четящ писмото.
Вероятно с писмото Фишер намеква, че все още не е получил нито една от степените на Ордена „Свети Михаил“ и „Свети Георги“, които се връчват за заслуги в областта на международните отношения. Или може би става въпрос за съвсем нов медал. Във всеки случай няма никакви писмени сведения, че такъв нов медал е бил учреден, или че Фишер е получил медал на този етап от живота си.
Ако се абстрахираме от историческите факти покрай появата на съкращението, първата употреба на израза OMG няма връзка с днешната му ежедневна употреба в интернет, която започва чак през 90-те години на 20 век и днес може да бъде открит във всякакъв контекст, дори и в българското интернет пространство.