19.12.2013

Пиано / Piano – Дума на деня

В инвентарен списък на фамилията Медичи от 1700 г. е посочен инструментът клавичембало, изработен от Бартоломео Кристофори. Описан е като ново изобретение, което произвежда мек и силен звук, или както е посочено в италианския оригинал „che fa’ il piano (мек), e il forte (силен)”. Така инструментът е документиран за първи път, като думата постепенно навлиза в английския език като комбинация от „пиано” и „форте”. На английски думата пиано е употребена за първи път през 1772 г. в нюйоркски вестник, в реклама, която гласи “Джон Шеюбъл, майстор на органи, от Филадефия, изработва и поправя всякакви видове органи, хапсикорди, спинети и пиана”.

Инструментът претърпява съществена еволюция от оригиналния си вид до съвременната версия. Най-големите промени са добавянето на педали от майстора на органи Зилберман, който запалва за идеята самия Бах. За подобно пиано пише творбите си и Моцарт. С индустриалната революция идват и по-здрави струни и метални рамки, усъвършенствани от фирма за производство на пиана „Броудуд” (все още съществуваща), която е изработвала пиана за Хайдн и Бетовен.

Думата навлиза в масова употреба през 40-те години на 19 в., с устойчиви съчетания като „урок по пиано” и „упражнение по пиано”, въпреки че първото словосъчетание „учител по пиано” е регистрирано още през 1807 г. В началото на 20-ти век само квартал „Камден таун” в Лондон може да се похвали с над 100 малки работилнички и фабрики за пиана, даващи работа на 6 000 работници. Сега в цялото Обединено кралство има само три производители. В днешно време в Англия се продават едва 4 000 акустични пиана годишно, около 800 рояла и към 3 000 вертикални пиана, спрямо 14 000 в края на 1960-те. Предвид факта, че цената на китайските пиана е изключително ниска, броят на произведените в Обединеното кралство е пренебрежимо малък. Но най-големият фактор за намаленото потребление са дигиталните пиана, които продават все повече бройки, последно в съотношение три дигитални пиана на едно акустично, което съвсем не е изненадващо, като се вземе предвид фактът, че цената им е близо една трета от тази на дори най-евтините китайски пиана.