15.10.2014

Подводница / Submarine – Дума на деня

Думата подводница на английски език submarine произлиза от латински – представката sub- означава под, а коренът marine означава море/морски. За първи път думата подводница е използвана в английски език в книга за естествената история на Франсис Бейкън. Всъщност Франсис Бейкън е една от най-важните личности, представяли нови думи в английския език – повече за него ще ви разкажем в следваща статия на блога ни. Очевидно е, че неговите интереси и преживявания са били разнообразни. Освен че е заемал длъжностите главен адвокат и лорд канцлер, той е пишел на тема политика, наука и религия. В своя труд, посветен на естествената история, публикуван през 1626 г., той твърди в превод от английски, че близо до Сицилия „може да откриете много корали. Те са подводни растения. Нямат листа.“

Определението за подводен е конкретизирано от Робърт Бойл, велик английски химик. В памфлета си от 1670 г., озаглавен „Температура на подводните райони“ („Temperature of the Submarine Regions“), той твърди, че „тъй наречените райони се намират под дъното на морето, но само на повърхността“.

Въпреки че по онова време е имало няколко примера за моторни превозни средства, които се движат под вода, много години са изминали, преди главното значение на думата подводен и подводница да се отнася за вид транспорт под водата. Първоначално думата на деня подводница се е свързвала с дишане и моменти на потапяне в подводна лодка.
Първата успешна атака на подводница е била извършена от американския кораб „Хънлей“. Плавателният съд е бил наричан, ако приложим творчески превод от английски език, „лодката рибено торпедо“, бил е задвижван от ръчно огънато витло и е можел да се потопи под водата два пъти по време на тренировка, като и двата случая са завършили със смъртта на екипажа. Най-известният случай на първата атака, извършена с подводница, която е потопила вражески кораб с помощта на торпедо, е през 1864 г. За съжаление, подводницата се е приближила твърде много до целта си и при този единствен случай, когато е била използвана за потапяне на жива цел, тя е повлякла и екипажа си надолу към дъното.

Намирането на точния начин на задвижване на подводница е било от изключително голямо значение. Батериите не са предоставяли достатъчен заряд. Едва при появата на дизеловото гориво става възможно използването на съвременния вид подводница. Към периода на Първата световна война вече е имало около 100 подводници, влезли в употреба, а през Втората световна война подводницата е била ключово оръжие и броят на използваните само от САЩ единици е достигнал 300.