10.02.2014

Противопожарна пръскачка / Sprinkler – Дума на деня

Думата пръскачка в английския език първоначално започва да се употребява за уреда, използван за поръсване с вода по време на религиозни церемонии. В един от ранните преводи на Библията на английски език (Библията на Майлс Ковърдейл), книга на пророк Йеремия 52:18 пише: „те отнесоха казаните, лопатите, пръскачките, лъжиците и всички медни съдове“ (1535 г.). Следващата поява на думата в английския език е също в религиозен смисъл и е също в преведен текст – в колекция от проповеди на именития швейцарски протестант Хайнрих Булингер, който описва поръсване със светена вода с пръскачка (1577 г.). Първата й поява на английски в непреведена форма е в сборник с пътеписи, в който в един от пътеписите се разказва за поръсване със светена вода (1613 г.).

Трябва да минат повече от 250 години, преди пръскачката да започне да се употребява във връзка със здравето и безопасността. Първата автоматична противопожарна система от пръскачки е била монтирана във фабрика за пиана в Кънектикът през 1874 г. Само за десетина години идеята започва да се разпространява на много места. Такъв тип пръскачки навлизат масово в Англия през 80-те години на 19 век. Статии във вестник „Pall Mall Gazette“ описват автоматичните пръскачки сравнително редовно след първия репортаж за автоматично потушаване на пожар в театър. Публикувани са две илюстрации – кадър в едър план на пръскачка и снимка с общ план на пръскачка в момента на действие. В публикацията са описани серия от накрайници на пръскачки с големината на яйце, завинтени в по-малки тръби на разстояние от 3 метра, като всяка пръскачка покрива площ от 9 кв. метра. В статията се изтъкват предимствата на уреда за здравето и сигурността, както и намаляването на застрахователните премии.

Вкарването на безопасността в закон обаче отнема доста време. Това става едва със Закона за безопасността на хотелите и мотелите в САЩ (1990 г.), чрез който се въвежда задължението всяка сграда, използвана от правителството по какъвто и да било начин, да отговаря на специфични здравни и противопожарни изисквания. И понеже това включва и нощувките, хотелите се втурват да инсталират противопожарни пръскачки. Първата страна, която въвежда пръскачките като задължително оборудване за новопостроените домове, е Уелс. Това става едва през 2011 г.