11.02.2014

Панама се завръща – проект Панамски канал

Проект Панамски канал
Проект Панамски канал – промяната на моделите на търговските пътища след като работата по преустройство на канала бъде завършена през 2015 г

Когато президентът на Панама Мартин Торийос предложи разширяването на Панамския канал на своя електорат, той заяви, че проектът ще трансформира страната в нация от напредналия свят. Макар и проектът да се приближава към завършване, остава под съмнение дали амбициозно заплануваната инфраструктурна промяна наистина ще има толкова дългосрочни резултати за Панама. Със сигурност обаче разширяването и прокопаването на по-голяма дълбочина на входния канал към Атлантическия океан ще разклати установените модели за морска търговия между Азия и Северна Америка.

От Втората световна война до днес търговските пътища на Северна Америка до Азия са били зависими от пристанищата в Тихия океан, най-вече Лос Анджелис и Сан Диего, за да се обработват товарните пратки до и от Китай, Япония и други азиатски дестинации. В резултат на разширяването на Панамския канал значителна част от товарните превози ще се пренасочат към Източния бряг, към пристанища на Савана, Норфолк и други, които наскоро бяха направени по-дълбоки или са в такъв процес. Вариантът уголемени кораби да пътуват през канала и после да пускат котва в близост до населените места на Източния бряг и да намаляват времето и разходите за превоз по вода между различните държави е силен аргумент за корабоплавателни компании да променят маршрутите си. Тази тенденция вече набира скорост. Наскоро „Collier International“ докладва, че превозът на контейнери около разпределителни центрове в източните Съединени Щати надхвърли този в западните им съседи за първи път от над 60 години насам. Това е ясен показател, че не само международните морски търговски модели са повлияни от проекта „Panamax“, но и локалните корабоплавателни пътища в рамките на САЩ.

Промяната на моделите на търговските пътища ще бъде една от най-забележимите промени, след като работата по преустройство на канала бъде завършена през 2015 г., но няма да е единствена. Ще даде тласък на създаването на напълно нови продуктови потоци. Производителите и доставчиците на втечнен природен газ например предвиждат ръст на износа на втечнен природен газ от САЩ за Азия посредством разширения канал. САЩ със своите новооткрити богатства от втечнен природен газ може да се превърне в един от най-големите доставчици на втечнен природен газ за зажаднелите пазари в Азия, които понастоящем получават по-голямата част от запасите си от Русия и Близкия Изток. Следователно някои търговски анализатори предвещават дори и нова форма на триъгълен търговски модел, в който потребителски стоки от Азия може да достигат източното крайбрежие на САЩ, стоки за крайния потребител и медицински изделия от пристанищата на САЩ да достигат до Южна Америка и суровини от Южна Америка да достигат до Китай.

Тепърва ще се разбере дали тези промени ще се превърнат в реалност, но не може да се отрече, че разширяването на Панамския канал е един от най-грандиозните проекти в сферата на транспорта в съвременната история.

Бъдете готови за промените, които предстоят. Осигурете си необходимата информация на желания от Вас и Вашите клиенти език. EVS Translations е фирма за преводи, която предлага специализирани езикови услуги за фирми с глобално присъствие. Научете повече за това как можем да ви помогнем да засилите международното присъствие на фирмата си, позвънете или ни изпратете имейл, за да получите безплатна оферта за превод.