08.11.2013

Сталкер / Stalker – Дума на деня

Първата употреба на думата сталкер в английския език е в шотландското законодателство в далечната 1424 година. В него сталкерът е описан като бракониер на сърни, който подлежи на глоба. Очевидно онзи, който ловува в гората, трябва да бъде много подвижен и ловък, затова думата придобива значение на човек, който крачи с широки стъпки. На този етап, а и през следващите векове, сталкерът е бил свързван основно с преследването на животни. Едва в последните 50 години думата получава специфичен човешки нюанс и сталкерът започва да се смята за заплаха за преследваните от него хора, а дейността му отново се категоризира като престъпление. Калифорния е първият американски щат, криминализирал поведението на сталкера през 1990 година след опита за убийство на актрисата Тариса Салдана (1982) и след убийството на актрисата Ребека Шафер (1989). Според различни изследвания в западните страни, процентът на хората, станали жертва на сталкери, варира от 8% (за жените) в САЩ до такава значителна цифра като 23% за Австралия. Междувременно в Русия пикниците и „сталкирането” станаха почти неотделими след появата на филма „Сталкер“ на Тарковски през 1979 година, изграден върху романа на братя Стругацки „Пикник край пътя“.

Възходът на „знаменитости“ води до нов завой в историята на думата. В последните години много телевизионни и филмови звезди започнаха да споделят детайли от личния си живот пред света чрез участие в телевизионни реалити програми и в социалните медии, отваряйки врата към живота си, през която сталкерите могат да влизат охотно. През юли 2013 година фенка на британска знаменитост, наричаща себе си „сталкерът Сара“, разказа пред BBC за годините в които е шпионирала идолите си, в резултат на което е успяла да се заснеме заедно с повече от 5 000 звезди, включително Джъстин Бийбър, Брад Пит и Анжелина Джоли.

Съмнителен ролеви модел за много знаменитости, Герт ван дер Грааф, холандски шофьор на камион и дългогодишен фен на АББА, започва да преследва водещата вокалистка на групата Анета Фелтскуг през 1995 година. Първоначално тя подава оплакване в полицията, но след това отговаря на ухажването му и през 1997 година двамата започват романтична връзка. Две години по-късно връзката се разпада и през 2000 година г-жа Фелтскуг подава молба за издаване на ограничителна заповед, но този любопитен епизод вече дава надежда на сталкерите по света, копнеещи да вярват, че обектите на обсесията им могат да бъдат убедени да отговорят на чувствата им.