15.08.2014

Уасаби / Wasabi – Дума на деня

Уасаби представлява лютива зелена подправка, използвана в японската кухня, най-вече при приготвянето на суши. Малко уасаби се поставя върху ориза за суши, а отгоре се покрива с парченце сурова риба. И понеже използваното количество уасаби обикновено е съвсем малко, острият му лютив аромат веднага те удря в носа, но много бързо отминава и въздействието му много напомня на хрян или горчица. Има една особеност обаче – веднъж откъснато, уасабито много бързо повяхва и губи острия си аромат, затова много суши ресторанти извън Япония използват смес от хрян и зелени оцветители за храни, за да имитират истинското уасаби.

Още през 1903 г. приликата между уасаби и хряна е била забелязана в бюлетин 42 на американската федерална агенция „Земеделско бюро на растителната индустрия“ , в който пише че: “Японското уасаби притежава острота на вкуса, която няма дори у най-фините сортове австрийски хрян“. Това е първото споменаване на думата уасаби в английския език, но повече от 100 години по-късно тя все още не е популярна сред англоезичното население, с изключение на любителите на суши.

Когато отидете в суши ресторант в Япония, можете да си поръчате суши със или без уасаби. Децата обикновено не харесват уасаби и в супермаркетите можете да намерите суши за вкъщи с етикет „без уасаби“. В някои суши ресторанти от висока класа, шеф готвачът приготвя пастата уасаби, като използва корен от самото растение.

Смята се, че една от причините за японското дълголетие е консумацията на уасаби. Зеленчукът, който вирее почти единствено в Япония, има уникални лечебни свойства.