26.01.2016

С малко помощ от вашите приятели: по какъв начин доставчиците на езикови услуги подпомагат производителите на всеки етап от веригата на стойността

По всяка вероятност 2016 г. ще има своите положителни и отрицателни страни за промишлеността в Обединеното кралство. При всички въпросителни, надвиснали над техните рискове и възможности, много предприятия ще започнат годината с основателно чувство на предпазливост. Промените в обменните курсове, притеснението относно глобалните пазари, покачващите се разходи на предприятието и референдумът за ЕС дават сигнал за редица потенциални предизвикателства. Разбира се тяхната значимост ще варира в зависимост от размера на предприятието и конкретната индустрия, в която то оперира.

Това, което е сигурно е, че устойчивостта на производствения сектор в Обединеното кралство е от съществено значение. Успехът в сектора има изключително важно влияние върху растежа на икономиката на Обединеното кралство, която допринася за цялостния икономически просперитет на страната. Производственият сектор в Обединеното кралство обхваща множество индустрии, включително транспортно оборудване, химикали и химически продукти, храни, напитки и тютюневи изделия. Само автомобилната индустрия допринася за 4% от БВП (60,5 милиарда) и понастоящем осигурява работни места на повече от 700 000 души в Обединеното кралство.

За сектора на езиковите услуги, който предоставя устни и писмени преводи и свързаните с тях услуги на различни фирми, проектите, възлагани от производителите, често са основният източник на приходи на този бизнес. Според Натали Кели, главен директор за управление на риска в базираната в Бостън фирма за проучвания Common Sense Advisory, най-голям обем работа за глобалния сектор на езиковите услуги произтича от производствения сектор. Казано по-просто, това е сектор с интензивен износ, чиито дейности постоянно изискват езикови решения като част от този процес. Това означава, че доставчиците на езикови услуги могат да работят с производителите по много начини по множество различни проекти и с множество езици. За сектора на езиковите услуги производството със сигурност е привлекателна област за развитие на бизнеса.

Какво може да направи доставчикът на езикови услуги за една производствена фирма?

За тези, които не са запознати с работата на доставчиците на езикови услуги, лесният отговор на това може би е: Да превежда ръководства за потребителя?

Но точно както производственият сектор еволюира и се разви от обичайната преработка на суровини, за да превърне производството в само част от по-голяма верига на стойността, така се случи и със сектора на езиковите услуги. Сега той е изправен пред изпитанията на все по-сложните и разнообразни проекти от производителите. С придвижването по тази верига, като се започне от изследователската и развойната дейност, управлението на доставчиците и производството и се стигне до определяне на маршрута към пазарите, обслужването след продажбата, потреблението и изхвърлянето, подкрепата на даден доставчик на езикови услуги е от значение почти на всеки етап. Веригите за доставки стават все по-глобализирани (превод на споразумения за доставчици), производството се извършва в чуждестранни заводи (превод на политики за фитосанитарни условия и безопасност, материали за обучение, потребителски и работни инструкции, нормативна документация) и тъй като фирмите се стремят да се развиват на чуждестранните пазари, многоезиковият маркетинг, брандирането и обслужването след продажбата със сигурност предоставят вълнуващи възможности на доставчиците на езикови услуги в области, които включват аудио-визуални преводи и локализация на уеб сайтове. Напоследък „адаптирането на текстов материал“, област, която се отнася повече до превода на „концепциите“ на брандовете, отколкото до превода на думи, е все по-гореща тема в сектора на езиковите услуги.

Добър пример за взаимодействието между производителите и доставчиците на езикови услуги може да бъде установено при Siemens и неговия уеб сайт за онлайн помощ от индустрията. В последното издание на Производителят, водещ сайт в Обединеното кралство за публикации за промишлеността, ръководителят „Бизнес развитие“ на Siemens Греъм Койн отговори на следния въпрос:

Тъй като натискът върху индустрията продължава да расте и конкурентите по света се увеличават, по какъв начин промишлените услуги на Siemens позволяват на производителите да използват в максимална степен потенциала на техните машини и заводи?

  • С използването на уеб сайта за онлайн помощ от индустрията на Siemens ние можем да предоставим техническа информация и съвети по 24 часа всеки ден от седмицата, тъй като потребителите из целия свят внасят своя принос към нашата база от знания.

И ако посетите тази страница, ще откриете, че тя не е само на английски, но също така на още пет езика.

2016 г. ще изправи производителите пред предизвикателства: някои ще бъдат положителни, а други ще изискват вземане на трудни решения. Въпреки това все още има надежда от страна на много предприятия относно потенциала за растеж във връзка с износа и присъствието на тяхното предприятие в глобален мащаб. EVS Translations ще присъства на всяка стъпка от процеса, за да гарантира, че производителите разполагат с многоезиковите решения, от които се нуждаят, за да постигнат целите си.