10.07.2014

Купа и финал за купата / Cup and cup final – Дума на деня

Купа и финал за купата

След изумителната победа на Германия над Бразилия на Световното първенство по футбол по-миналата нощ, германците тръпнат пред финал, на който се надяват страната им да се пребори за футболната корона – Световната футболна купа за 2014 г.

Интересно е кога се е появил изразът финал за купата (cup final) в английския език. За първи път за спечелване на купи се споменава в контекста на конни надбягвания. Това става, когато авторката на романи Елизабет Гаскел пише за деня на купата в Аскот през 1860 г.

През 1894 г изразът съперници за купата (cup fighters) е споменат във връзка с футбола в една вестникарска статия, в която се описват „силните съперници за купата Блакбърн Ровърс“ – силни може би заради това, че са спечелили пет пъти купата на Футболната лига в предишните седем години.

Първото състезание за Купата на Футболната лига се провежда през 1871 г., така че е много вероятно от тази година нататък изразът финал за купата да се е запечатал в съзнанието по начина, по който го разбираме днес – и точно това е терминът в устата на всички немци в навечерието на финала.

Страната е била много близо до победа – била е претендентка за купата през 2002 г., класира се трета през 2006 г. и 2010 г., но независимо от убеждението на Гари Линекер, че „Футболът е проста игра – 22-ма мъже тичат след топката 90 минути и накрая немците винаги побеждават“, самите немци не вярват в това. Те не са печелили Световната купа от 1990 г. насам и са жадни за тази победа. Благодарение на играта им по-миналата нощ, вярата в отбора им скочи до небето и те вярват, че е дошъл моментът Германия да получи своя звезден миг и да отнесе купата у дома.

В България е възприето Световната купа на ФИФА да се нарича Световно първенство по футбол, а финалът за купата се нарича просто финал. Но всички свидетели на събитието са наясно, че става дума за най-желания футболен трофей на планетата.