07.10.2015

Фолксваген Бръмбар / Volkswagen Beetle – Дума на деня

Историята на една от най-успешните и мащабни автомобилни компании „Фолксваген“ стартира през 1937 г., когато германското правителство създава нова автомобилна компания със собственик държавата.

Фердинанд Порше получил задачата да произведе достъпна семеен автомобил, който да може да побере двама възрастни и три деца, да се движи със 100 км в час и да струва не повече от мотоциклет – 1000 германски марки (които по онова време са се равнявали на около 140 американски долара).

Немското производство на автомобили в онзи период било фокусирано върху луксозни модели и малко германци можели да си позволят да притежават автомобил, така че целта на немските профсъюзи била да се създаде автомобил за масите. От там идва и името на компанията – Volkswagen (от немски volks (народен) и wagen (автомобил) и то се оказва блестящ маркетингов подход, представящ бизнес концепцията зад името.

Първият модел, известен като KdF-Wagen (Kraft durch Freude или „сила чрез радост“) има заден двигател с въздушно охлаждане и задно окачване с торсионна греда. Но най-емблематична е аеродинамичната форма на автомобила, който прилича на бръмбар. Моделът „Бръмбар“ е създаден и показан за пръв път на Берлинското автомобилно изложение през 1939 г., но масовото му производство е отложено едва след Втората световна война и е съвсем логично, че първото писмено споменаване на уникалната форма на автомобила се отнася за промяната в производството след войната. През 1946 г. списание London Motor пише: „Немският модел K.d.F. на „Фолксваген“ представлява временен прототип, произведен в прехода от военно към мирновременно производство. Той съчетава гражданско купе с военно шаси с по-висок пътен просвет (разстоянието от повърхността, върху която се намира автомобилът, до неговата най-ниска точка, различна от колелата или други части, проектирани да контактуват със земята) и прилича много на бръмбар върху кокили“.

Емблематичното име на автомобила е било официално промотирано едва в края на 50-те години в резултат на успешна маркетингова кампания. Тъй като продажбите на „Фолксваген“ в САЩ не достигнали очакваните стойности заради историческата връзка на автомобилите с терора през Втората световна война, но най-вече заради малките си размери и необичайната си форма (както пише списание American Mercury през 1958 г.: „И докато американските фирми независимо от всичко продължават да увеличават размера и мощта на техните автомобили, ще бъде интересно да се наблюдава прогреса на този великолепен малък бръмбар от Волфсбург“), една рекламна агенция лансира кампания, която си поставя за цел да превърне малкия размер на автомобила от недостатък в значително предимство и кръщава модела „Бръмбарът“.

Бръмбарът“ (The Beetle) продава повече от 21 млн. автомобила в целия свят и се превръща в символ на следвоенното обновление на Западна Германия. Последният оригинален „Бръмбар“ слиза от поточната линия през 2003 г.

Напоследък една друга маркетингова кампания постави отново „Фолксваген“ в светлината на прожекторите – кампанията на автомобилния производител да промотира дизелови автомобили с ниски емисии на американския пазар, в резултат на която избухна скандал за измама. Немският автомобилен гигант призна, че някои автомобили с дизелови двигатели притежават уреди, които регистрират кога се правят тестове на емисиите и манипулират показанията, за да отчетат по-добри резултати. Според докладите двигателите отделят азотен окис, който надвишава 40 пъти разрешените норми в САЩ и скандалът е глобален, тъй като 11 млн. автомобила в целия свят по всяка вероятност са снабдени с това „поразяващо устройство“.

Остава да видим колко дълбоко този скандал ще се отрази на най-големия производител на автомобили в Германия и втори по големина в света („Фолксваген“ има заводи в 31 страни и продукцията му се продава в 153 страни по земното кълбо). Както и да се отрази скандалът върху глобалния пазар на дизелови автомобили, той едва ли ще накърни любовта ни към емблематичния „Бръмбар“.

В българския език имаме свое мнение за формата на емблематичния автомобил и упорито го сравняваме с… костенурка. И въпреки че новите поколения, които владеят чужди езици доста добре, вече използват оригиналната дума на модела, старото поколение все още държи на старото название. Така че не се изненадвайте ако някой вдигне въпросително вежда, когато му кажете „Фолксваген Бръмбар“ и веднага кимне с разбиране, когато му кажете „Фолксваген Костенурка“.