29.06.2016

Индонезия – любопитни факти

ИндонезияАко Индонезия не е интересна, значи не се стараете

Индонезия, разположена изцяло на архипелаг, разполага с второто най-дълго крайбрежие в света (след Канада). И макар че Индонезия се състои от над 17 000 острова, само 6000 са обитаеми.

Религията в Индонезия е сложна тема. Признавайки само 6 религии (ислям, индуизъм, будизъм, протестантство, католицизъм и конфуцианство), продължава да бъде незаконно двама души от 2 различни религии да сключат брак, без единият да приеме вярата на другия. Като се вземе предвид този строг характер на страната и населението, което е 87% мюсюлманско (и това е най-голямата мюсюлманска държава в света), това едва ли е мястото, където бихте очаквали да откриете най-големия будистки храм в света – храмът Боробудур в Централна Ява, който включва 2672 статуи и релефи.

Подобно на по-голямата част от света най-популярният спорт в Индонезия е футболът. Освен включването й в борбата за домакинство на Световното първенство по футбол през 2022 г. Индонезия има дълга футболна история като първата азиатска нация, която се бори за Световната купа през 1938 г.

Като част от „Огнения пръстен“ в Тихия океан, не е изненадващо, че Индонезия е пълна с вулкани – както активни, така и угаснали. Един от тези вулкани, Тоба, в Северна Суматра, изглежда изригва рядко, но запомнящо се. Въпреки че най-голямото му изригване е преди около 70 000 години, това единствено изригване е най-голямото известно взривно изригване през последните 25 милиона години, което поражда промяна на климата и отлагания от пепел чак до Източна Африка. Понастоящем калдерата е заета от езерото Тоба, както и от малък остров, който е населяван от бивши ловци на глави.

Въпреки че индонезийският език до голяма степен не е възпрепятстван от колониални влияния, името „Индонезия“ е изцяло с чужд произход. Първоначално въведено през 50-те години на 19 век от Джеймс Логан в сингапурски вестник, името произлиза от латинската дума за „индиец“, Indus, и гръцката дума за „остров“, nesos, тъй като първоначално Индонезия е наричана „Индийски архипелаг“ или „Източни индийски острови“.