14.07.2014

Момчетата на Йоги – Дума на деня

Die Mannschaft или Момчетата на Йоги – както са известни по името на техния треньор Йоахим (Йоги) Льов, успяха! Те победиха Аржентина с 1:0 на финала и така спечелиха футболната корона – Световната купа! Преди това смаяха света с изумителния резултат 7:1 срещу Бразилия, страната домакин, една от страните претендентки за титлата. В драматичния първи половин час от мача те вкараха пет гола, първите четири в разстояние само на седем минути. Как го направиха? Как успяха да печелят мач след мач, да достигнат до финала и да спечелят купата?

Един от ключовите фактори на успеха е, че в немския футболен отбор от дълго време поддържането на физическата форма на играчите се смята за изключително важно. А в горещия влажен въздух на Бразилия, където влажността на въздуха може да достигне 90% , а температурите често надхвърлят 30°C на сянка, физическата форма определено беше от решаващо значение, за да могат футболистите да играят с максимална енергия до последния съдийски сигнал на мача и да успеят да се възстановят точно навреме за следващия мач. Физическа издръжливост от този мащаб не се постига за една нощ или с подготовка от две седмици. Тя е резултат от постоянно усилие, ден след ден, дължи се и на медицинска грижа от световна класа. Освен това всеки играч получава лични съвети от консултант по здравословно хранене, така че всеки да си набавя хранителните вещества, от които се нуждае, при това във възможно най-вкусната форма.

Друг ключов фактор за успеха е екипният дух. На всеки мач футболистите на терена дават всичко от себе си. Освен това играчите на резервната скамейка, а дори и онези, които изобщо не са селекционирани за срещата, ги подкрепят с цялата си енергия и ентусиазъм – никой не се оплаква, че не е получил право да играе в определен мач, че не е попаднал в стартовия състав или че е бил пренебрегнат несправедливо. И въпреки че отборът разполага с много играчи от световна класа, никой няма статуса на звезда и не се радва на специално отношение – девизът е „всички за един, един за всички“, както биха се изразили Тримата мускетари. Звезда е отборът (Die Mannschaft).

Но дори отбор с толкова висок дух се нуждае от стратегия и тактика как да се пребори със следващия съперник. Треньорът подготвя играчите за всеки мач, като понякога ги кара да сменят позициите си (забележителен факт сам по себе си). Понякога вкарва нов играч на терена или променя изцяло състава.

Друг фактор – страст към успеха. След всеки мач, независимо от резултата, играчите винаги са казвали, че единствено следващата стъпка е от значение и че това не е краят на играта. Победата с 4:0 срещу Португалия в първия им мач на Световното първенство щеше да има малка тежест, ако Германия не беше успяла да премине успешно през груповата фаза на първенството.

Друга основна черта на Die Mannschaft е, че това е отбор, подготвен за състезание, което означава, че се учи от грешките си и подобрява играта си от мач на мач, достигайки до финала.

Как биха могли компаниите – и новооснованите, и утвърдените – да приложат победния стил на немския Mannschaft спрямо бизнеса си? Ето няколко идеи:
Бъдете решителни: ако играете футбол, играете, за да спечелите, а не просто, за да забавлявате феновете. Мачът трае 90 мин. плюс времето за прекъсвания, допълнителното време и дузпите, така че упорствайте, тичайте още една миля, когато е необходимо – не един финал е бил преобръщан в последните няколко минути. В бизнеса бъдете готови да посрещнете и хубавите моменти, и трудностите; не всички дейности ще се увенчаят с главоломен успех, но никога не се отказвайте, учете се от грешките си и постоянно работете, за да подобрите постиженията си.

Бъдете гъвкави: „тики-така“, стилът на игра, който превърна Испания в европейски и световен шампион по футбол, с неговата висока степен на овладяване на топката, не е гаранция за успех сам по себе си. Успешни футболни отбори са онези, които се адаптират добре към своите съперници и към условията (терен, атмосферни условия, часова зона и т.н.). Адаптирайте вашия бизнес стил към средата така, че да посрещнете новите предизвикателства, като се доверявате на вашите силни страни, учите се от вашите съперници и сграбчвате новите възможности в момента, в който се появят.