19.02.2015

Карнавал / Carnival – Дума на деня

В последните седмици част от света беше в карнавална треска – като почнем със страстта към самба на карнавала в Рио де Жанейро, смятан за най-мащабния в света, минем през немския уличен карнавал „Розенмонтаг“ и стигнем до специфичните цветове на карнавала във Венеция.

Празникът ни връща към тридневния фестивал на бог Дионис в Древна Гърция и седемдневните Сатурналии в древен Рим – фестивал, на който се чества бог Сатурн, бог на сеитбата и посевите.

Въпреки че произходът на термина carnival може да е спорен, факт е, че празникът поставя началото на период, в който на католиците е забранено да ядат месо – „Carnem levare“.

Не е чудно, че седалището на католическата църква става място на най-живописния карнавал в света. Смята се, че карнавалът във Венеция води началото си от победа на Венецианската република срещу римския патриарх на Аквилея през 1162 г., която венецианците отбелязват с танци и празнични емоции на площад Сан Марко. Венецианското правителство обявява карнавала за официален през 1296 г., когато денят преди Великденските пости е обявен за празник.

И до днес католическият свят, когато се приготвя за Великденски пости, празнува последните ястия с месо с веселие на големи улични шествия и с маскаради, защото по традиция Великденските пости се смятат за време без празнични събирания.

Не е изненада, че първото писмено споменаване на думата в английския език е в описание на италиански празник в книгата History of Italy (История на Италия) от 1549 г., написана от Уилям Томас и в Works (Произведения) от 1565 г. на Джон Джуъл: „Италианците наричат първата седмица от Великденските пости Карнавала“.

А първото описание в английския език на грандиозния мащаб на карнавала във Венеция е в творбата на Джон Евелин от 1648 г. The diary (Дневникът): „Първият ден от Великденските пости, когато целият свят се втурва към Венеция, за да стане свидетел на лудостта и безразсъдството на Карнавала“.

От Италия карнавалните традиции се разпространяват до католическа Испания, Португалия и Франция, а от там до Северна Америка, Карибите и Латинска Америка. В началото на 19 век карнавалната треска нахлува и в Германия, а карибските емигранти внасят празничната традиция в Обединеното кралство.