18.02.2015

Посолство / Embassy – Дума на деня

В последните години сме свидетели как светът осезаемо се променя. Като започнем от ебола и Арабската пролет, минем през възхода на Ислямска държава и стигнем до поредното изостряне на проблемите с дълга на Гърция, както и настоящата ситуация в Йемен, международните връзки изглежда се променят по-бързо от всякога и стават все по-непредвидими. Тези проблеми може и да са повод за интересни четива и да събуждат оживен дебат, но те са абсолютен кошмар за хората, които живеят и работят на място, което е днешната дума на деня посолство.

По начало английската думата embassy / посолство идва от латинската дума ambactus, която означава слуга. Има логика в това, като знаем, че посолството обслужва едновременно гражданите на страната, която е отворила посолството в чуждата страна, както и чужденците, които имат отношения с дадената държава. От латинския език думата навлиза в английския речник през 16 век чрез думата на френски език ambasse. И едно от първите писмени споменавания е от 1598 г. в пиесата на Шекспир „Напразни усилия на любовта“: „И ето, в посолството влиза дъщерята на френския крал.“ Ако се абстрахираме от основната етимология, интересно е да отбележим, че оригиналното изписване на думата embassy всъщност е било ambassy, за да се обозначи мястото, където живее посланикът. Дали просто заради английското произношение, но не е известно защо и как „а“ преминава в „е“.

Като оставим настрана изписването на думата, изглежда посолствата ще бъдат подложени на още-по-голямо напрежение в близко бъдеще: защото, докато бюджетите и щатните им служители постоянно се съкращават, глобализацията изисква от тях все по-голяма ефективност. В Обединеното кралство например, въпреки че световната търговия се разраства, бюджетът на Британското външно министерство беше съкращаван три последователни години и сега е с 6% по-малък отколкото през 2010-2011 г. и представлява по-малко от 1% от разходите на правителството. Тенденцията в ЕС е в обратната посока – бюджетът на Европейската служба за външна дейност, чрез която съюзът поддържа дипломатически отношения с почти всички страни в света, достигна 509 млн. евро през 2013 г.