21.08.2014

Ебола / Ebola – Дума на деня

Ебола / Ebola

Името на вируса Ебола, който и днес чуваме по новините, идва от реката Ебола в Конго. Болестта се появява за пръв път, през август 1976 г. Първият пациент е учител, който е обикалял района на реката Ебола, дни преди да бъде диагностициран като носител на вируса, познат днес с името Ебола.
Така започва пътят на вирус, който, за съжаление, има средна смъртност от 83%.

До 2013 г., Световната здравна организация е регистрирала общо около 2 000 случая на заразяване с вируса Ебола, при 24 огнища на заболяването, като всички те са в Африка. Оригиналната научна документация използва най-разнообразни имена, включително “хеморагична треска” и “вирус”, подобен на вируса “Марбург”. Най-ранна медийна поява на думата, е публикация в Ню Йорк Таймс, на 1 декември 1976 г. В нея е описана треска сред зелените африкански маймуни, която ще стане известна по-късно като вирусът Ебола. Думата започва да се употребява в медицинските среди, след серия от статии в списанието “Лансет”, през март 1977 г.

Ако искате да прочетете повече за вируса Ебола, можете да потърсите научнопопулярния трилър “Горещата зона” на Ричард Престън. Но той предупреждава в рекламния блърб на корицата: “Това е едно от най-ужасяващите неща, които съм чел през целия си живот“.  И това не е никак изненадващо за описание на заболяване, протичащо с ужасни симптоми, почти винаги с фатален край, за което няма ваксина или лицензирано лечение.