24.02.2015

Кино / Moving Pictures, Movies – Дума на деня

Церемонията по връчването на филмовите награди Оскар е вече зад гърба ни и имената на наградените са известни. 87-мата церемония започна с изумителната ода Moving pictures, изпълнена от водещия Нийл Патрик Харис с участието на Джак Блек и Ана Кендрик. И докато в песента имаше остроумни намеци за настоящи звезди и техните навици, както и за маркетинговата концепция зад филмовата индустрия, основният й смисъл се съдържаше в думите: „Защото всичко това е заради киното… Защо го обичаме?“

Наистина, защо обичаме киното? Според текста на песента то е защото „Киното ни прави това, което сме.“

Историята на киното започва далеч преди изобретяването на филмовата лента и се отнася до серия изображения, които създават впечатление за движение, когато се наблюдават в бърза последователност. За първи път терминът е официално използван в английския език в първия британски всекидневник Daily Courant. В броя му от 9 май 1709 г. е представено „Най-прочутото, изкуствено и чудесно кино, което идва от Германия“.

С патента на първия апарат за прожектиране на анимирани изображения или филми през 1867 г. терминът moving pictures започва да се отнася за кинематографичните филми и е почти равнозначен на по-подходящия израз motion pictures. Първото писмено свидетелство за новата кинематографична технология е от 3-ти октомври 1896 г. Кралица Виктория описва преживяването в писмо: „Ние всички бяхме фотографирани… с кинематограф, който създава движещи се картини (moving pictures) чрез развиване на филмова лента.“ Кинематографът не е бил предназначен само за кралски особи – през следващата година списанието за изкуство Sketch пише каква е цената на входния билет за филм за боксов мач: „Трябваше да се плати гвинея или гвинея и половина за място на партера в Empress Theatre за прожекцията на филма за боксовия мач между Джеймс Корбет и Боб Фицсимънс“. Боксовият мач всъщност е представлявал документален филм с продължителност от 100 минути и е бил най-дългият филм, заснет дотогава.

Първият цветен филм е от далечната 1902 г. и е заснет от пионера Едуард Реймънд Търнър от Лондон, който патентова своята цветна технология на 22 март 1899 г.

Терминът кино / movies се появява през първите години на 20 век и оттогава киноиндустрията започва сериозно да въздейства на широки слоеве от население, както отбелязва вестник Sunday Republican, издаван в град Спрингфийлд, Масачузетс: „Средностатистическото дете ходи на кино два пъти месечно.“

През следващия век киноиндустрията излиза извън територията на Холивуд, за да омагьоса целия свят и така стигаме до 87-мата церемония по връчване на Оскари, която милиони зрители по света наблюдаваха с интерес. За съжаление нямаше епично селфи, което да взриви интернет, но, да – движещите се картини оживяха и „Те може и да не са истинският живот, но ще ви покажат какво означава истинският живот“.