10.10.2017

Китайски придобивания в стратегически европейски сектори

Китайски придобивания в стратегически европейски сектори
Китайски придобивания в стратегически европейски сектори – EVS Translations

С наближаващата реч на Председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно състоянието на Европейския съюз, която ще бъде изнесена след няколко дни, темата за китайските придобивания на някои от стратегическите европейски компании е сред най-очакваните. През последните 30 години Китай „избухва“ в икономически аспект по почти всички показатели. За нация с близо 1.4 млрд. души (20% от населението на света), през последните 36 години Китай претърпява темп на растеж с най-малко 6% годишно (и дори повече от 10% понякога). БВП на глава на населението се е покачил от 317.89 USD през 1990 г. до 8123.18 USD през 2016 г. или с други думи – с 2455%. Що се отнася до външната търговия, инициативата на Китай за Нов път на коприната предвижда да бъдат похарчени 900 млрд. долара с почти 8 трилиона долара за спонсориране на инфраструктурното развитие. Още повече, че това не включва 225 млрд. долара, похарчени за чуждестранни сделки за сливания и придобивания, които китайски компании затвориха само за 2016 г.

Съвсем ясно е, че Китай се разраства значително и започва да разширява икономическата си сила в международен мащаб. Това по принцип би трябвало да е хубаво. Все пак в глобална икономика, в която повече хора могат да си позволят по-добри неща, всички икономики просперират. Заради скоростта на растеж на Китай обаче, както и заради шока, който създава в настоящата глобална система, това развитие се е превърнало в нож с две остриета.

Стимулирани от програмата на Пекин Made in China 2025, която цели популяризирането на марката Made in China и набирането на чужди технологични възможности за националното развитие, китайските инвестиции в европейски придобивания само през 2016 г. достигнаха 90 млрд. долара – колкото са общо през последните 10 години. Това се случва посредством изкупуване на критична инфраструктура и високотехнологични бизнеси, което от своя страна води до небалансирани търговски отношения между Европа и Китай.

И докато по-малките икономики в Източна и Южна Европа, които зависят от китайските инвестиции, не изглеждат готови да предприемат някакви стъпки срещу Пекин, големите играчи обмислят законодателни предложения за мониторинг на инвестициите от трети държави в стратегически сектори. Като например Германия, която през юли приема директива, разширяваща обхвата на съществуващ закон за мониторинг на придобиванията на дружества в критични отрасли от купувачи извън ЕС; последвана от съвместно предложение на Германия, Франция и Италия за ограничаване на придобиванията от държавните китайски предприятия. Днес, когато само половината от държавите членки на ЕС разполагат с официални системи за скрининг на инвестициите, за да преценят дали те представляват заплаха за националната сигурност и политика, се очаква в ключовата си реч Председателят на Европейската комисия да призове за прилагане и хармонизиране на национални системи за скрининг за чуждестранните придобивания в стратегически сектори.

От политическа гледна точка затруднението идва с това да се уцели точният баланс между считаните за „критични индустрии и стратегически сектори“ за националните интереси и запазването на икономическата откритост. Икономически погледнато, въпросът е как бизнесът да остане отворен към чуждестранни инвестиции, избягвайки прекаления държавен надзор и регулиране.

Този общ преглед показва, че многостранният и спорен въпрос за потъването на Китай в глобализацията може да бъде разглеждан и като следствие от липсата на ефективна комуникация.

Държавните служители със сигурност могат да намалят напрежението, когато то заплашва да стигне критични нива, разбирайки ситуацията, която включва китайски инвестиции, и способността правилно да се следват регулаторните изисквания. Както за китайските компании, които искат да стъпят здраво или да увеличат присъствието си на чуждестранните пазари, така и за компаниите, които се стремят да привлекат инвестиции, е важно да могат да съгласуват бързо и точно идеите си, както и да разбират методите на бизнеса и юрисдикциите на конкретния пазар. Това изисква адекватни правни, финансови и комплайънс преводачески услуги.

Имате конкретен въпрос относно преводи с китайски език в сферата на сливанията и придобиванията, правното и регулаторно съответствие, ЕС и конкурентно право? Вътрешните екипи за превод с китайски език (намиращи се в Китай, САЩ и Европа) на EVS Translations, един от водещите доставчици на сертифицирани езикови услуги през последните 25 години, Ви очакват!