02.12.2015

Козметика / Cosmetics – Дума на деня

Козметиката в различни разновидности като лосиони и кремове съществува от векове. Следи от нея могат да бъдат открити в различни култури – от древните египтяни, които използвали зелени сенки около очите и въглен за очна линия до японските гейши с техните кукленски бели лица и рубинено червени устни.

Английската дума cosmetics произлиза от древногръцката дума kosmētikós (отнасящ се до украшенията, накитите), която пък произхожда от думата kósmos (ред). Между другото, kósmos е думата, от която поизлиза нашата вселена (т.е. английската дума Cosmos), тъй-като kosmos означаваред, добра подредба, систематичен ред. Появява се в писмена форма в английския език през 1650 г. в Anthropometamorphosis на Джон Булвър:Този отвратителен раздел от козметичното изкуство, но модерният начин на изписване се налага едва през 1755 г. в „Дон Кихот“:Когато лицето й е изгладено от хиляди козметични течности и лосиони. Това не е особено привлекателно описание, така че историята на козметиката подсказва за пореден път, че е нужно много „плискане и плескане“ с различни лосиони, мазила и химикали…

Козметиката по времето на Елизабет I

Достатъчно е да хвърлите поглед върху картина на Елизабет Първа, за да разберете колко различни са били модните тенденции по нейно време в сравнение с днес. За да постигнете вида на кралица Елизабет, ще имате нужда от химикали като живак и олово. Част от вида й (незабравимото тебеширенобяло лице) вероятно се дължи на желанието й да прикрие белезите от едра шарка, но борбата за запазване на младостта е стара колкото света, затова жените по онова време използвали това бяло мазило от олово и оцет, за да постигнат блед равен тен на лицето.

Козметика по време на Викторианската епоха

По времето на кралица Виктория жените са използвали пчелен восък за мигли и маска за лице от естествени материали като овесено брашно, мед и жълтък. Самата кралица Виктория не одобрявала използването на козметика. Ширело се мнението, че козметиката е подходяща само за актьори и проститутки. Не че се е смятало за грях да разтъркаш бузи с малко сок от червено цвекло вместо руж, за да придобиеш здрав тен, или да използваш малко оризова пудра за носа, за да заличиш някои дребни дефекти.

Съвременна козметика

Каква е основната разлика между начина, по който е използвана козметиката преди векове и днес? Днес съставките на козметичните продукти се контролират внимателно. В Обединеното Кралство се прилага Закона за козметиката на Европейския съюз, а в САЩ – Административния закон за храните и лекарствата. Тестването на продуктите върху животни е важно изискване за индустрията в модерната ера, но закон на ЕС, гласуван през март 2013 г., в крайна сметка забрани продажбата на козметика, тествана върху животни в Европа.