01.09.2016

Краставица / Cucumber – Дума на деня

Краставица
Краставица / Cucumber – Дума на деня – EVS Translations

Миналия месец интернет обяви кукамелона за най-симпатичния плод, който расте на планетата Земя. Кукамелонът (cucamelon) или Melothria scabra, произхожда от Мексико и Южна Америка и прилича на миниатюрна диня, а има вкус на кисел корнишон. Така че не е изненада, че плодът е известен също и като мексиканска миниатюрна диня или мексиканска кисела краставичка.

Днес обаче ще се занимаем с родственик на най-симпатичния плод – с по-малко симпатичната и модерна краставица (cucumber).

Смята се, че краставицата произхожда от Индия и се култивира от три хилядолетия, а по-късно се разпространява в Древна Гърция и Италия, за да се появи по-късно на трапезата на древните римляни, които много са ценели качествата й. Съществуват исторически свидетелства, според които император Тиберий е настоявал да има в чинията си краставици през цялата година и неговите градинари са създали първите оранжерийни системи, за да удовлетворят неговото искане.

Зеленчукът се появява в Западна Европа в началото на 10 век, а навлиза в Англия в началото на 14 век. Първоначално е бил наричан eorþæppla, което буквално означава „земна ябълка“, а по-късно става популярен с латинското си наименование cucumber-em, от старофренската дума cocombre. Първата употреба на думата е в превода на Библията на Джон Уайклиф от 1382 г.

През 1398 г. в енциклопедията De Proprietatibus Rerum Джон Тревиза класифицира краставицата като билка и едва по време на царуването на крал Хенри VIII растението заема своето място в двореца Уайтхол и постепенно започва да се възприема от английското население.

Но това не трае дълго и в края на 16 век се разпространява предразсъдъкът, че суровите зеленчуци и плодове причиняват летни болести и трябва да бъдат забранени, а краставицата се сдобива с репутацията, че е „годна за консумация само от кравите“, което е правдоподобно обяснение защо е станала известна като cowcumber (от cow (крава) дума, спомената за пръв път в печатна форма през 1584 г. в творбата на Реджиналд Скот The discouerie of witchcraft (Откриването на магьосничеството).

През 1660 г. Самюъл Пепис пише в своите Дневници: „Господин Нюбърн умираше да яде краставици, както и консервирани краставички, които са „голяма рядкост“. (Тук се появява за пръв път и думата gherkin (корнишон) в английския език).

От храна за кравите, краставицата е еволюирала етимологично до синоним на човек, който контролира емоциите си, когато фразата „cool/cold as a cucumber (хладен/студен като краставица) навлиза в английския речник през 18 век. Изразът е записан за пръв път в поема на британския поет Джон Гей „New Song on New Similies“ през 1732 г.: „Той възприемаше останалата част от женското общество хладен като краставица“ и най-вероятно произлиза от факта, че вътрешността на краставицата в горещ ден е с двайсетина градуса по-хладна от температурата на въздуха.

Така че краставицата може да не е най-симпатичният зеленчук, обаче знае как да остава хладна и в суров, и в консервиран вид.