20.01.2015

Лайфстайл / Lifestyle – Дума на деня

Въпреки че всички ние споделяме някои сходни черти, остава фактът, че като индивидуални личности сме различни. Когато бъдат обединени, тези леки нюанси, които ни правят индивидуални личности, представляват днешната дума на деня: лайфстайл. По произход думата произлиза от произведенията на австрийския психиатър/психотерапевт Алфред Адлер и вероятно е производна от немската дума/концепция Lebensstil. Като определение самата дума означава просто стила, по който човек избира да живее живота си; въпреки това психологията зад определението е доста по-сложна и пространна. Например замисляли ли сте се някога какво ви прави индивидуална личност и защо?

Без значение дали вярвате, че хората се определят от техния избор на лайфстайл, или че те могат да избират своя собствен лайфстайл, нашият лайфстайл определя както нас самите, така и начина, по който се променяме с времето. От малки промени като да влезем в по-добра форма или да спрем да пушим до големи промени като това да решим кога да се задомим и с кого – всички те определят кои сме ние. През 1974 г. приблизително 45% от британското общество пуши тютюн, но този процент през 2013 г. спада до 18,7%: това представлява промяна в индивидуалния лайфстайл. За да се види по-голямо въздействие на национално ниво, имайте предвид, че през изминалите 40 години Великобритания стана свидетел на това големината на средностатистическото домакинство да намалее от 2,91 души до 2,35 души, докато броят на встъпили в брак/живеещи на семейни начала двойки спадна от 92% до 78%, което показва изместване на поколението – представителите на т.нар. поколение „Millennials“ изглежда не бързат чак толкова много да се оженят и да имат деца както своите родители.

За такава сложна и всеобхватна концепция като лайфстайл понятието съществува едва от 1915г. Появява се за първи път в том 24 от изданието Mind, което първоначално казва, че: „Този дух на целесъобразност…изключва всяка възможност за покой в единство с вселената. Авторът прилага спрямо това, като „лайфстайл“ на нашето време, термина импресионизъм.“ Въпреки че, както споменахме по-горе, терминът произлиза от и се корени в психологията, с течение на времето започваме да виждаме как той придобива по-широко, социално значение, както Джордж Оруел пише през 1946 г. в творбата си Critical Essays, че Кьостлер е „верен на своя лайфстайл“, или в The Guardian през 1961 г., че „Масмедиите…казват на публиката си какъв лайфстайл е „модерен“ и „находчив“.

Като цяло, от самото понятие до приложимата му употреба можем да видим, че нещата се променят. От една личност до друга и от едно поколение, група с обособена култура или държава до друга, лайфстайлът е нещо, което непрекъснато се променя. И макар че цялата тази постоянна промяна може да бъде объркваща, не се безпокойте – всеки друг е също толкова объркан и нашите различия в лайфстайла предхождат думата с няколко хилядолетия!