26.09.2017

Експанзията на Lidl в Америка и европейската грешка в локализацията

Експанзията на Lidl в Америка и европейската грешка в локализацията
Експанзията на Lidl в Америка и европейската грешка в локализацията – EVS Translations

Във време, в което американските потребители харчат почти 800 милиарда долара за пазаруване на хранителни стоки, германската верига супермаркети с ниски цени Lidl отвори първите си магазини в САЩ и заяви плановете си да открие още 100 локации през следващата година.

Lidl тества американския пазар на бързооборотни стоки вече една година, а той като цяло е тежък, имайки предвид, че почти 20 американски фирми за хранителни стоки обявиха банкрут през последните години, както и най-дългата дефлационна спирала, която отчете постоянен спад на цените на храните за година и половина, плюс проектът Amazon Go и обръщането на потребителите към онлайн пазаруването на хранителни стоки, чиито онлайн продажби се предвижда да възлизат на 100 милиарда долара към 2025 г. И все пак, германската верига супермаркети наля милиарди в експанзията си на северноамериканския пазар, за да добави нови реални постройки към съществуващата верига от повече от 10 000 магазина в 27 държави.

В битката за индустрията с ниски маржове Lidl ще се сблъска челно с още една германска верига – Aldi, която оперира чрез 1600 магазина вече почти половин век на пазара на Северна Америка и която наскоро обяви плановете си да инвестира 5 милиарда, за да отвори почти 900 нови магазина и да обнови стотици от вече съществуващите.

И двете вериги следват подобни формули за успех в Европа – ниски цени, ограничен избор и силно присъствие на собствени марки. А за да отговори на нуждите на своите американски потребители, локализацията на Lidl се фокусира върху по-широкия избор от здравословни хранителни продукти, рекламиране на собствените марки (в момента не толкова привлекателни за американската публика), както и върху по-богат избор на национални марки и полуготови храни, а това, заедно с безплатните мостри на продукти и свежо приготвените в собствените пекарни на входа на всеки магазин храни, подражавайки на успешния подход към очакванията на клиентите на Costco’s, беше определено от президента и СЕО на Lidl САЩ Брендан Проктор така: „Когато клиентите пазаруват в Lidl, те ще бъдат улеснени, ще получат по-ниски цени, по-добър избор и по-голяма увереност“.

Тактиката на собствената продукция, естествено, предоставя по-голям контрол над стоките и води до по-ниски цени и по-високи маржове, а се очаква Lidl да увеличи и предлагането на миксове от собствени марки до 90% от продуктите в магазините си в Северна Америка.

Да, именно една от марките на Lidl постави компанията под кръстосан огън преди няколко седмици, след като вълна от недоволство от страна на потребителите заля социалните медии в Европа, когато опаковките на гръцката гама продукти Eridanous се появиха със снимки на добре познати църкви от остров Санторини с премахнати кръстове от сините им куполи, с цел да се запази религиозна неутралност.

Вече пословично неуспешната гръцка седмица и нейната маркетинг кампания беше възприета в целия свят като неуважение към културното разнообразие и докато директното ѝ въздействие върху бъдещите продажби и репутацията на Lidl на северноамериканския пазар все още предстои да бъде определяно, тя все пак може да бъде разглеждана като действително добър пример за щетите, които една малка грешка в локализацията може да нанесе на потенциално голям бранд.

EVS Translations разполага с над 30 години международен успех и притежава ноу-хау, за да помогне на Вашата компания да локализира всичките си кампании за пазарите, които са доходни за Вашия бизнес. С щатни екипи в офиси, които са разположени на всички големи пазари, и интернационализиран процес, който покрива онлайн и локална поддръжка, обучение на служителите и проучване на местните пазари, EVS Translations може да съдейства на международните доставчици за подобряването на продажбите, глобалния растеж и лоялността на техните клиенти.

→ Научете повече за езиковите услуги в сферата на потребителските стоки тук!